Nashville Predators

Bjurman: I Music City är allt som det var innan pandemin

Hockeyfeber och honky tonk i kokande Nashville

Av: 

Per Bjurman

Mattias Ekholm och Nashville tar i natt emot Dallas i säsongens kanske vikigaste match.
Mattias Ekholm och Nashville tar i natt emot Dallas i säsongens kanske vikigaste match.

HOCKEY

NASHVILLE. Det sjuder i Nashville igen – av lika delar honky tonk-extas och hockeyfeber.

På country-haken längs södra Broadway trängs lika många extatiska festprissar som innan pandemin – och i Bridgestone Arena, belägen i ena änden av den den vilda partygatan, spelar Predators i natt årets största match.

– Det är ren ynnest att få vara med om en sådan drabbning, säger svenske backbjässen Mattias Ekholm till Sportbladet inför superduellen mot Dallas.

”När pandemin är över utbryter det glada 20-talet del 2”, lyder ett allmänt antagande i USA – och i Nashville tycks det redan ha hänt.

Den gångna veckan kungjorde guvernören i Tennessee, Bill Lee, att ingen folkhälsokris längre råder i delstaten och det räcker med en kort promenad nerför södra Broadway, huvudleden genom Nashvilles country-kolorerade nöjesdistrikt, för att konstatera att innevånarna hörsammat budskapet. 

Från tidig förmiddag till sen natt står band och vevar på scenerna på varenda en av de fullknökade honky tonk-barerna, horder av ystra kids i alla åldrar drar fram längs trottoarerna och stämningen kan inte beskrivas som annat än euforisk.

Munskydd? Var tjugonde festprisse har en. På sin höjd.

I Music City är allt alltså precis som det var innan pandemin. Vilket känns lite omtumlande att uppleva för den som just flugit in från New York. Även där har ett rätt rejält mått av normalitet för all del återskapats senaste veckorna, men människor är fortfarande lite försiktiga och står sannerligen inte hopträngda på svettiga dansgolv och sjunger allsång till gamla Johnny Cash-dängor.

Årets största match

Men det är samtidigt befriande - på ett nästan lite förbjudet sätt - att vara med om efter fjorton månader av new yorks-ängslan. Livet har återvänt, känns det ju som.

Dessutom:

Mitt i honky tonk-svänget skälver det just nu av hockeyfeber. 

För kommande natt spelar Nashville Predators – det lokala NHL-laget, älskat av ”alla” – årets tveklöst största match i Bridgestone Arena, belägen vägg i vägg i vägg med de mest larmande barerna.

Dallas Stars kommer till stan, nämligen, och det är med just Dallas Stars Preds utkämpar infernalisk kamp om fjärde och sista slutspelsplatsen i Central-divisionen. 

Så lördagsföreställningen blir, i princip, en direkt uppgörelse om biljetten till festen i sommar.

– För oss är det ju definitivt säsongens viktigaste match, instämmer Mattias Ekholm när vi talar med honom ett dygn innan pucken släpps i dramat.

Forsberg går mot comeback

Han laddar upp i bedårande solsken på altanen i familjen Ekholms-Björnstads hus strax öster om centrum.

– Jag tycker det är en ren ynnest att få vara med om detta, särskilt med tanke på hur det såg ut för bara sex veckor sedan, när ingen trodde på oss och alla skulle trejdas hit och dit. Nu får vi spela den här typen av matcher, det är fantastiskt roligt.

– Vad som hänt? Det har jag försökt svara på många gånger. Det jag framförallt kommit fram till är att vi nådde botten strax innan en lång bortaresa. Sedan kom en bunt unga, hungriga spelare in i laget och ville visa upp sig och drog med sig oss andra med sin entusiasm. Vi tog oss helt enkelt i skinnet, allihop.

I natt kan det dock vara en mer erfaren pjäs som kommer till undsättning. Det finns en liten chans att Filip Forsberg, som på grund av skada inte spelat sedan 25 mars, gör comeback mot Stars.

– Ja, han var med och tränade på is idag (läs fredag) men jag vet inte mer än så, vi får se hur det blir. Helt klart vore Filip en välkommen förstärkning för oss, kommenterar ”Eky”.

”En enorm skillnad”

Återkommer skyttekungen lär stämningen i den omvittnat vildsinta ladan dessutom stegra mot ännu högre febertoppar. Nej, inte heller i Bridgestone Arena är det lapp på luckan under pandemin, men 33 procents kapacitet tillåts, vilket innebär att drygt fem tusen fans ändå ser matcher som den i natt på plats.

– Det gör en enorm skillnad. Stämningen blir verkligen en helt annan. Personligen har jag saknat fansen enormt och hoppas snart vi kan fylla på ännu mer, säger Mattias.

Även motståndarna från Texas ser givetvis fram emot nattens duell med iver.

Vid seger snor de fjärdeplatsen av rivalen från Tennessee – och har sedan allt i egna händer under grundseriens återstående två veckor.

– Men det blir en väldigt intensiv match, siar svenske backstjärnan John Klingberg.

– De har hittat sitt spel och är svåra att möta, med sin jobbiga forechecking och sina starka backar.

Och ingen kommer vika sig en tum. Det är ju ingenting mindre än årets NHL-duell som ska avgöras i det post-pandemiskt rusiga Nashville.

Fotnot: Stormatchen i Nashville börjar 02.00, svensk tid, och kan följas live i NHL-bloggen här på Sportbladet.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman rankar: NHL:s bästa och värsta arenor

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nashville Predators

Dallas Stars

Mattias Ekholm

NHL