Finska VM-krisen: ”Man skäms lite”

Återbuden haglar: ”Varför lockar inte Lejonen?”

avAndreas Käck

Sverige, Ryssland och USA har fått grönt ljus från mängder av NHL-spelare, men i Finland haglar återbuden.

Kaj Kunnas, 56, är bekymrad.

– Det är nästan så att man skäms lite, säger tv-profilen.

Hockey-VM närmar sig med stormsteg.

Den 10 maj brakar spektaklet i gång, i den slovakiska huvudstaden Bratislava.

Just Bratislava borde klinga fint i finländska öron, det var nämligen där ”Lejonen” senast tog VM-guld (2011). Ändå är det nästan ingen blåvit NHL-spelare som tackat ja.

Medan Sverige säkrat upp 14 NHL-stjärnor och Ryssland och USA fått ja av storfräsare som Alexander Ovetjkin, Nikita Kutjerov, Patrick Kane och så vidare … fortsätter de finländska återbuden att hagla.

Foto: BILDBYRÅN
Patrik Laine (sittande) är en av många finska NHL-stjärnor som tackat nej till VM.

”Undrar vad som pågår”

I nuläget har man bara två NHL-spelare: Juho Lammikko och Henri Jokiharju.

– Man undrar ju vad som pågår. Visst, vi har fortfarande 15 NHL-stjärnor kvar i slutspelet, men vi har också väldigt många som redan åkt ut men som av olika anledningar ändå inte tänker spela VM. Vad beror det på?, undrar tv-profilen Kaj Kunnas när Sportbladet talar med honom?

Ja, vad tror du?

– Jag vet ärligt talat inte. Men jag tror att återbudet från Alexander Barkov var en stor smäll. Han var ändå vår bäste poänggörare i grundserien och hade klivit in som given förstecenter och ledare. Han var sugen på att komma, men Florida Panthers satte stopp. När Barkov-beskedet kom blev det som en negativ spiral. Patrik Laine sa nej, Rasmus Ristolainen sa nej, Jesperi Kotkaniemi sa nej … ja, det bara fortsatte.

Vill de inte spela för Jukka Jalonen?

– Jag tror inte att Jukka är problemet. Det var mer frostig stämning när vi hade Lauri Marjamäki. Nu borde relationen vara ganska god, plus att det är Jere Lehtinen som sköter kontakten med spelarna och han är en respekterad person. Så ja… jag vet inte varför det ser ut så här, men det är som sagt bekymmersamt. I Sverige har ni ändå fotbollen som är stor, i Finland har vi inte ens det. Här är den kortaste vägen in i folksjälen hockey-Lejonen. Därför tycker man att spelarna borde ställa upp.

Är de rädda för att få kritik?

– Det kan ligga något i det. I de senaste mästerskapen har media varit stenhårda mot spelarna, det har varit mycket negativa rubriker. Kanske tänker de att: ”Nåja, det kommer ändå inte gå bra så det är ingen vits att tacka ja och riskera att få skräpet kastat över mig”. Samtidigt … vi har ju så många unga NHL-spelare och man tycker att de borde ha lite mer ”balls”.

Vad tänker du när du jämför Finlands trupp i nuläget med exempelvis Sveriges och Rysslands?

– Det är nästan så att man skäms lite. Jag vet att en del återbud beror på småskador och kontraktsförhandlingar, men ändå. Någonstans väcks tanken: Varför lockar inte Lejonen? Speciellt nu när vi spelar i Bratislava, där vi ju vann vårt senaste guld. Man är bekymrad och fundersam över varför nej-tacken haglar, varför ett VM inte lockar. Samtidigt tror jag att det passar det finländska lynnet bättre att vara utdömt på förhand. 1998 gick vi till final fast vi hade 13 debutanter i laget och även 2011 var vi nederlagstippade. Bara för att det kommer en massa stjärnor betyder det inte per automatik att man går långt. Kolla bara på Ryssland; de har misslyckats kapitalt flera gånger, trots att de haft sina bästa spelare.

Jo, fast ni hade väl knappast tackat nej till spelare som Alexander Barkov och Patrik Laine?

– Självklart inte.

Tippar Sverige

Kaj Kunnas hoppas att Finland, som traditionellt sett gillar att slå ur underläge, kan skrälla. Men...

– Normalresultat med det här laget är nog att åka ut i kvartsfinal. Överpresterar vi kan vi sluta topp 4. Men det blir svårt att mäta sig med Sverige, Ryssland, USA och Kanada.

Vilka vinner guld?

– Sverige har ju vunnit de två senaste åren och jag tycker de har ett minst lika bra lag i år. Så varför inte Sverige-Kanada i final igen och nytt guld till Sverige?, säger Kaj Kunnas.

ARTIKELN HANDLAR OM