”Kan inte arrangera VM med Belarus”

Oroligheterna och övergreppen på oppositionella efter valet i Belarus ser nu ut att kunna flytta hockey-VM.

Lettland, som delar VM:et med Belarus, säger att de inte kan arrangera mästerskapet tillsammans.

– Vi fokuserar på det hockeymässiga, inte det politiska, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson om läget.

Den 21 maj till 6 juni 2021 ska ishockey-VM arrangeras i Lettland och Belarus (tidigare kallat Vitryssland). Men utvecklingen efter valet i Belarus gör att mästerskapet är i fara.

Valfuskanklagade presidenten Aleksandr Lukasjenko har fördrivit oppositionens ledare Svetlana Tichanovskaja till Litauen och fler och fler vittnesmål kommer nu om övergrepp mot demonstranter över hela landet och brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Det är klart att jag och vi sett och följt genom media vad som hänt kopplat till valet. Samtidigt tror jag det är viktigt att vi fokuserar och ser vår roll. Svenska ishockeyförbundet samarbetar rent hockeymässigt med en rad nationer och vi fokuserar på det hockeymässiga och inte det politiska, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet om utsikterna för VM.

Anders Larsson.
Anders Larsson.

”Hoppas det stabiliseras”

Det är inte aktuellt att kräva en flytt av mästerskapet från svenskt håll. Däremot lyder man propåer från svenska regeringen och internationella ishockeyförbundet.

– Vi ska sätta det i sammanhang, VM-värdskapet delades ut 2017 enligt en demokratisk modell och vi följer det beslutet tills vidare.

Men läget är ändå annorlunda nu än 2017?

– På det viset är det bra att det är en tid fram till VM, vi får hoppas att det stabiliseras så vi kan fokusera på ishockeyn.

”Dramatisk förändring”

Men nu ser just politiska påtryckningar ut att förändra läget dramatiskt. Det är Lettlands premiärminister Krisjanis Karins som sätter ner foten och avfärdar ett delat mästerskap med grannlandet.

– Jag tror att händelserna i Belarus dramatiskt förändrar situationen, säger han till LTV7 enligt nyhetsbyrån Tass och fortsätter:

– Nu ser jag inte hur vi som land ska kunna organisera VM tillsamman med Belarus. Jag har redan bett idrottsdepartementet att kontakta internationella ishockeyförbundet för att hitta en lösning på hur vi bäst fortsätter framåt.

IIHF, International ice hockey federation, har tidigare sagt att man vill följa utvecklingen de närmaste två veckorna innan man tar något beslut om mästerskapet ska fråntas Belarus och hur det i så fall ska lösas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!