Bäckis: ”Hela laget stod och skrek”

Publicerad 2019-11-14

PHILADELPHIA. Det spelar ingen roll vad som händer – till slut vinner serieledarna från Washington i alla fall.

I nattens stormatch i Philadelphia hade de händerna fulla mot hungriga Flyers, men lyckades till sist ändå krama fram en straffseger.

– Vi har väldigt bra ”go” i gruppen, alla är verkligt tajta med varann. Just nu är det nästan viktigare än hur bra man är som enskild spelare, säger Nicklas Bäckström när vi träffar honom efter elfte segern på de senaste tretton matcherna.

De bästa lagen hittar nästan alltid ett sätt att vinna…

Det är en präktig klyscha det, men den råkar stämma – och Washington bär just nu syn för sägen.

De toppar inte sammanlagda NHL-tabellen med fyra poängs marginal för att de är fullständigt överlägsna alla andra, utan för att de lyckas krångla sig till segrar även när de inte spelar sin allra mest bländade hockey.

Som mot heta Flyers i ett rusigt Wells Fargo Center i Philadelphia natt.

Efter en förstaperiod när de de dominerade ordentligt, och också skaffade sig 1-0-ledning, blev de duktigt tillbakatryckta av hungriga, aggressiva hemmaspelare i 40 minuter. Det slutade visserligen med att Claude Giroux kvitterade i ett powerplay i tredje – men till sist vann Caps ändå på straffar.

– Mm, Flyers var bra. Det syns att nye coachen, Vigneault, skolat om dem litegrann. De är mer strukturerade och disciplinerade. Så vi hade fullt upp, säger Nicklas Bäckström medan han står och suger på en god snus efteråt.

”Hela laget stod och skrek”

– Men jag tycker vi spelar bra som lag och har gjort så en längre tid. Vi kör på, alla köper sina roller och gör det de ska. Vi har överhuvudtaget väldigt bra ”go” i gruppen, alla är verkligen tajta med varann och just nu är det nästan viktigare än hur bra man är som enskild spelare.

”Bäckis” fick själv visa väldigt mycket av detta ”go” när han och Alex Ovetjkin och Dimitri Orlov under förlängningen blev kvar på isen minut efter minut – utan att få ut pucken ur egen zon.

– Ja, jäklar. Jag tror aldrig jag haft ett längre byte, ha ha. Hela laget stod i båset och skrek att vi skulle byta, men det gick ju inte, skrockar han.

Elva segrar på 13 matcher

Det gick dock bra den gången också.

För…just det; bra lag hittar alltid ett sätt.

Segern mot Flyers var alltså den elfte på det senaste tretton matcherna. Det var också den trettonde i rad med poäng, för de enda två matcher 2018 års mästare förlorat under den aktuella sekvensen – mot Edmonton borta och Arizona hemma – har de förlorat på övertid.

Det ser alltså ljust ut för NHL-laget i huvudstaden.

Men Nicklas och de andra ledarna har varit med alldeles för länge, och har alldeles för mycket rutin, för att dra för stora växlar på det.

– Ja, nej, serien är extremt lång. Vi ser inte alls särskilt långt fram utan försöker bara var så väl förberedda som möjligt för nästa uppgift hela tiden, säger stjärncentern från Valbo,