Wennerholm: Kan bli en drömsemifinal

Foto: TT
HOCKEY

PARIS. Finland är i semifinal efter skrällseger och 2–0 mot USA.

VM:s mest utskällda lag lever igen.

Sveriges motståndare i vad som kan bli en överranskande drömsemi.

En mänsklig betongmur.

Det finns så saker som kittlar så mycket som Sverige-Finland i ett VM-slutspel.

Nu är vi inte där än, men motståndet blir i alla fall en rejäl skräll om Sverige håller för trycket och slår Schweiz i sin kvartsfinal.

Det var inte många som trodde på Finland inför kvartsfinalen mot USA. Inte ens på hemmaplan. Nej, det här var en VM:s största överraskningar.

Jag ska inte ta ifrån Finland någonting, men USA såg ut som de redan hade bokat flygbiljetterna hem. Som om väskorna redan stod packade på hotellet.

De gjorde turneringens sämsta match.

Fantasi- och viljelöst

Det var både fantasi- och viljelöst. Brist på engagemang. Inte alls det unga USA som flög fram i sista gruppspelsmatchen mot Ryssland när de skrällvann med 5–3. Nu verkade det som den amerikanska ledarstaben helt missat att scouta finländarnas spel tidigare i turneringen.

Den stillastående köttmuren och styrspelet som skapat så mycket debatt.

Nu åkte de in i Finlands väldiga försvarssäck gång efter gång. De blev uppätna av Lauri Marjamäkis defensiva taktik och ett smart spelande Finland. Utskällda Marjamäki framstod plötsligt som ett taktiskt geni.

Jag tänker inte kritisera finländarna den här gången. I ett slutspel handlar det om att vinna till varje pris och inte bjuda motståndarna på det allra minsta.

Och har man supertalanger som Sebastian Aho och Mikko Rantanen framåt, två av Finlands få NHL-förstärkningar, kan det räcka långt.

Nu var det Mikko Rantanen som gjorde det så viktiga 1–0 i början av andra perioden, ett mål som gjorde de unga amerikanerna ännu mer frustrerade. De kom ingenstans. De fick knappt iväg ett skott mot mål på FInlands nya målvaktsetta Harri Säteri.

Ingenting att förlora

Finland hade ett lika klassiskt som tacksamt utgångsläge inför kvartsfinalen mot USA. Allt att vinna och ingenting att förlora. Inget VM-lag har blivit så utskällt på hemmaplan under VM, inte minst efter skräcksiffrorna 1–5 mot Frankrike i gruppspelel.

Blir det Sverige i VM-semi kommer de att fortsätta att slå ur underläge, men svenskarna lär knappast vara så lättlurade som USA verkade i den här kvartsfinalen. Rikard Grönborg & Co vet exakt hur finländarna spelar och hur köttmuren ska luckras upp.

Hoppas jag i alla fall.


I den andra tidigare kvartsfinalen gick det mer som förväntat.

Ryssarnas NHL-stjärnor glänste när det blev klara 3–0 mot Tjeckien. Dimtrij Orlov, Nikita Kutjerov och Artemi Panarin gjorde tre klassmål och Washingtons Jevgenij Kuznetsov spelade fram till två av målen.

Ryssarna hämtade sig snabbt efter smällen mot USA (3–5) i sista gruppspelsmatchen som skickade ryssarna till Paris.

Nu är de på väg tillbaka till Köln igen.

Jag hoppas att Sverige snart tar samma väg.

ARTIKELN HANDLAR OM