”Det tror jag inte en sekund på”

Svarar på sportchefens förslag – kommer med ny idé

HOCKEY

Thomas Johansson tycker att hockeyallsvenskan borde läggas ner.

Nu får sportchefen både ris och ros för sitt förslag.

– Att ta bort steget mellan SHL och division 1 tror jag inte en sekund på, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

Djurgårdens tekniske sportchef Thomas Johansson kom med ett anmärkningsvärt förslag i C Mores podd Sporthuset.

Där sa han sig vilja utöka SHL till 18 lag, lägga ner hockeyallsvenskan, sätta en mer lokal prägel på division 1-serierna och göra upp- och nedflyttningen mellan serierna rakare och enklare.

Djurgårdens rival AIK, som just nu spelar i hockeyallsvenskan, har tagit del av idéerna.

– Jag har hört om dem men inte hört dem från honom själv, jag vill inte bemöta Thomas Johansson på något sätt. AIK:s grundinställning är att vi är en klubb som hemskt gärna vill spela i SHL, säger AIK:s klubbchef Anders Olsson.

– Förhoppningen är att nå SHL på sportsliga meriter eller marknadsmässiga grunder, AIK är en så stor klubb. Vi är samtidigt positiva till att antalet lag i SHL utökas.

”Håller med, men...”

När Sportbladet redogör för de förändringar som Djurgårdens sportchef har förordat så håller Anders Olsson med om mycket.

– Vi får förhålla oss till de förutsättningar som är i dag. Men kvalificeringssystemet kan bli bättre med enkelhet och tydlighet, säger han.

En annan som tycker att mycket i Thomas Johanssons resonemang är klokt är Timrås sportchef Kent Norberg.

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

– Jag tycker att Thomas är rätt ute när han diskuterar hockeyns framtid. Han har en poäng i att man måste titta över fördelningen inom svensk hockey. Där håller jag med fullständigt.

Att lägga ned hela hockeyallsvenskan tycker han däremot inte är någon vidare god idé.

– Diskussionen är rätt, att se över seriesystemet håller jag helt med om. Men jag tror inte en sekund på att man ska lägga ned hela ligan där emellan.

”Talangerna kommer sluta”

Det Kent Norberg ställer sig mest frågande till är vad som skulle bli av de juniorer som inte är redo för SHL men för bra för division 1.

– De här 18 klubbarna i SHL skulle inte kunna ta hand om alla talanger på egen hand.

– Många av dem kommer sluta eftersom det är för låg nivå på vissa division 1-lag.

I podden Sporthuset pratar Thomas Johansson bland annat om de ekonomiska problemen som klubbar i division 1 och hcokeyallsvenskan får tampas med på en helt annan nivå än de som spelar i SHL.

Nya idén: Dela upp hockeyallsvenskan

Kent Norbergs förslag: dela in halva säsongen i hockeyallsvenskan i en nordlig och en sydlig serie.

– En norr- och söderuppdelning före jul. Efter jul kan de sju-åtta bästa lagen i respektive serie möta varandra i en ny serie. Sedan går vinnarna vidare på samma sätt som vi har i dag, säger Norberg.

Den ekonomiska fördelen med detta förslag menar Norberg är att pengar sparas in på kortare resor. Dessutom skulle intresset för matcherna bli större mot närliggande lag och dra in mer publikintäkter.

– Då skulle vi också få möjligheten för svensk hockey att samla upp alla de unga spelarna som inte tar en plats i SHL, i Djurgården, Frölunda, Färjestad och så vidare. De skulle få spela på en mer attraktiv nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM