Svensk comeback i slutspelet: ”Speciellt”

avPer Bjurman

Foto: Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Hagelin var tillbaka efter sju veckor

OTTAWA. Washington skapade hur många chanser som helst, men kunde inte göra mål.

Pittsburgh hade knappt några lägen alls, men pangade in pucken praktiskt taget varje gång. 

Så regerande mästarna har seriesegrarna i brygga – igen. 

– Men de kommer garanterat samla sig till sin bästa match nästa gång så det måste vi också göra, säger Carl Hagelin, som återvände efter sju veckors skadefrånvaro i natt, till Sportbladet när vi talar med honom om 6-2-segern. 

Foto: TT
Tufft läge för Bäckström och Capitals

Det börjar dessvärre se ut precis som vanligt för Washington Capitals.

De vinner grundserien i överlägsen stil – sedan möter de Pittsburgh Penguins i andra playoff-omgången och blir utslagna.

Efter nattens 2-6-smocka ligger de under med 0-2 – och måste åka till västra Pennsylvania för att försöka utjämna serien.

– Det verkar som att Pittsburgh peakat i exakt rätt tid. Vi kanske gjorde det för tidigt, säger Capitals-backen Brooks Orpik frapperande uppgivet.

Den här gången var det dock inget fel på inställningen.

Caps inledde i ursinnigt tempo, radade upp chanser och vann skotten i inledningsperioden med 16-5.

Comeback för Hagelin

Men några mål lyckades de inte göra på den storspelande Marc-Andre Fleury.

Istället kontrade Matt Cullen, tämligen oväntat,  in matchens första mål i början av andra. Matt Niskanen replikerade visserligen omedelbart, men gästerna gick – trots fåtaliga chanser – upp i ny ledning med både 3-1 och 4-1 och sedan fick hemmalaget aldrig riktigt kontakt igen.

– De inledde som de brukade, skapade rejält tryck  och vräkte skott på oss, säger Carl Hagelin på telefon från den amerikanska huvudstaden.

– Vi redde dock ut stormen, givetvis med stor hjälp av Fleury, och en bit in i andra tycker jag vi tog över och resten av matchen spelade vi riktigt bra. 

”Hagge” har själv gått skadad sedan 10 mars, men gjorde alltså comeback i natt – och tyckte det kändes lite ovant, trots att han återförenades med kompisarna Phil Kessel och Nick Bonino i den omtalade HBK-kedjan.

– Ja, det är klart att det blir lite speciellt när man inte spelat på sju veckor och kastas rakt in i en slutspelsmatch, kommenterar han.

Hörnqvist ut skadad

– Men det gick bättre ju längre matchen led och nästa gång kommer det nog kännas helt normalt igen. Framförallt är jag väldigt glad att vara tillbaka, jag har saknat hockey. 

Emellertid:

Gud ger och gud tar – särskilt, verkar det, vad gäller svenskar i Pittsburgh Penguins.

Samma afton som Hagelin återvände tvingades istället Patric Hörnqvist lämna isen efter att ha träffats med ett skott på ena foten.

– Jag hoppas att det inte är någon större fara med honom. Han såg också ut att må okej efteråt, säger kompisen ”Hagge”.

Huruvida han är tillbaka till nästa match återstår att se. Den avgörs natten till tisdag, i Pittsburgh, och då kan pingvinerna alltså skaffa sig snudd på ointaglig 3-0-ledning.

Bäckström höll ”hemligt” tal

– Det är inte många som kommer hem med två segrar efter att ha inlett en serie i Washington, vi befinner oss helt klart i en bra sits, fortsätter Hagelin.

– Men de kommer garanterat  samla sig till sin bästa match nästa gång så det måste vi också göra.

Caps kommer definitivt att försöka – och Nicklas Bäckström, som gjorde det sista hemmamålet i tredje perioden, försökte redan i natt mobilisera sina kamrater med ett emotionellt tal i omklädningsrummet efter slutsignalen.

Exakt vad han sa få omvärlden dock inte veta. 

Som Matt Niskanen svarar när Washington Post frågar:

– Det har ni inte med att göra.

Följs Sportbladet på Instagram
ARTIKELN HANDLAR OM