”Man är ju lite galen, fastän man är 30”

1 av 4 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N
HOCKEY

SKEE. Fajt på isen. Mål. Och fajt med en supporter på läktaren.

Dick Axelsson är tillbaka i svensk hockey.

– Han stod där och vrålade på mig. Det var kul, jag trodde inte att han skulle vara 80 år, säger Färjestadsstjärnan efter segern mot Frölunda.

Det är smått omöjligt att missa att Dick Axelsson är tillbaka i Sverige. Och om någon skulle ha missat honom på Twitter såg han till att synas rejält i den första träningsmatchen i stället.

– Man är ju lite galen där ute fortfarande, även fast man är 30..., säger han.

Det small till redan i den första perioden, då Axelsson och Frölundas 17-åring Rasmus Dahlin brakade ihop efter en avblåsning. Två minuter på båda två, och på vägen av isen hånades Axelsson av en Frölundasupporter på läktaren som vrålade att han hade gödsel i tårna. Axelsson tittade upp från utvisningsbåset och tjafsade tillbaka. ”Det är inte jag som är från baksidan”.

– Jag trodde inte att han skulle vara 80 år och stå där och vråla. Men det var kul. Jag får gå ut och ta en öl med honom efter matchen.

”Stockholm är framsidan”

Den äldre mannen är inte den ende som har skickat gliringar i riktning Karlstad och Axelsson.

– Nej, jag har fått höra mycket på twitter, att Göteborg är framsidan. Det blev en hel del när jag lämnade Frölunda och sen inte kom tillbaka. Men för mig är Stockholm framsidan. Det är många som gillar att hacka på mig, men det är en rätt skön jargong faktiskt. Jag berör, det är otroligt kul. Att jag då får höra en hel del är smällar jag får ta. Ger man gliringar så får man dem tillbaka också.

Han såg till att plocka ner Dahlin ett par gånger till under matchen.

– Ja, han skulle göra någon snurrfint mot mig på blålinjen, men det tycker jag var alldeles för kaxigt. Det funkar inte mot mig, det gör det inte. Han är en otroligt bra spelare, men såna ska man ta ner på jorden. Jag tror att han tycker det är kul också.

Du syns och hörs…?

– Jo, men det är ett bevis för att jag fortfarande brinner för det. Det är bara positivt. Sen kanske det hörs mer i en sån här liten ishall, det är det som är nackdelen.

”Sett upp till honom”

Rasmus Dahlin log när han fick höra vad Axelsson sagt.

– Det är väldigt roligt att gnabbas med honom. Det är en spelare som jag sett upp till.

En snurrfint på blå, är det för kaxigt?

– Äh, det är svårt att göra något på Dick, han läser ju allt man gör.

Färjestad vann en svängig match efter att Sebastian Erixon avgjort med 27 sekunder kvar. Säsongens första match för båda lagen präglades av mycket kamp, och en hel del irritation.

– Det är mycket prestige mot Frölunda, även fast det bara är en träningsmatch. Det var väldigt hårt, men kul. Bättre än att bara åka hit och spela en halvdan match, säger Axelsson.

Och mål direkt från din klubba?

– Otroligt bra pass (Martin Johansson). Jag var mer rädd för att jag skulle ramla och missa. Då hade publiken gottat sig…

ARTIKELN HANDLAR OM