Ryska stjärnan uppges vara efterlyst – spårlöst försvunnen

Publicerad 2022-07-07

Det råder stora oklarheter kring NHL-stjärnan Kirill Kaprizov.

Ryssen uppges vara efterlyst i sitt hemland för att ha försökt undvika sin militärtjänstgöring och ska ha återvänt till USA.

Men Minnesotas GM Bill Guerin säger att han inte anslutit till klubben.

Under onsdagen började rykten florera kring Minnesotas stjärnforward Kirill Kaprizov. 25-åringen, som kom femma i NHL:s poängliga och skytteliga i fjol, uppges vara efterlyst i Ryssland. Anledningen ska vara att han förekommer i en utredning för att ha köpt ett förfalskat militärt id 2017 i syfte att undvika sin militärtjänstgöring, skriver bland annat The Athletic.

PLUS: KAMIKAZETIPS: Så här slutar NHL 2022/2023


Kaprizovs pappa förnekar dock uppgifterna.

– Vi har inget militärt ID. Kirill studerar nu, han är student, säger han till Sport-Express.

I Ryssland måste män tjänstgöra i militären i ett år mellan 18 och 27 år, men det är vanligt att idrottsmän studerar på distans för att fördröja sina militära skyldigheter.

Kirill Kaprizov.

Befinner sig inte i USA

Enligt Sport-Express ska Minnesotastjärnan ha återvänt till USA från sin semester i Ryssland efter att landsmannen Ivan Fedotov gripits misstänkt för att fly sin militärtjänstgöring.

Men Kaprizov verkar inte befinna sig i Minnesota. Enligt The Athletics Michael Russo har källor bekräftat att han inte återvänt till klubben.

– Han är inte i USA. Det här är uppenbarligen en komplicerad historia, skriver han på Twitter.

Senare under onsdagen bekräftade också Minnesotas GM, Bill Guerin, att han fortfarande är i Ryssland.

– Vi försöker ta reda på så mycket vi kan, men vi är inte allt för oroliga över det. Vi kommer inte att trycka på panikknappen eller något liknande. Vi försöker bara samla information just nu och ta reda på om detta ens är trovärdigt, säger han till The Athletic.

Det finns ännu ingen officiell bekräftelse på att Kaprizov är efterlyst i Ryssland. Han ska ha fått dispens från militärtjänstgöring till 30 juni 2022 under tiden han studerade och skulle, om han skickas till militären, tjänstgöra i de luftburna styrkorna, skriver Championat.

Kirill Kaprizov vann OS-guld med Ryssland 2018, blev KHL-mästare med CSKA Moskva 2019 och vann Calder Trophy 2021.

Flera spelare inblandade – riskerar 12 års fängelse

Championat uppger också att det ska vara fler spelare inblandade i utredningen kring falskt militärt id. Det ska handla om KHL-spelarna Anvar Suleimanov, Vladislav Lukin och Mikhail Vorobyov som ska ha mutat sig till handlingen. De riskerar nu 12 års fängelse.

Följ ämnen i artikeln