Klart: Theodor Lennström blir kvar i Färjestad

Publicerad 2022-07-25

Theodor Lennström är löst från sin ryska klubb Torpedo Nizhny Novgorod.

Den 27-årige backen skriver ett långtidskontrakt med Färjestad på fyra säsonger till och med 2026.

– Det känns oerhört skönt att det har löst sig så att jag får möjligheten att fortsätta spela i Färjestad, säger ”Teddan”.

Följ ämnen
Färjestad BK

Theodor Lennström lånades av Färjestad från och med den 12 februari.

Som tvåvägsback blev han en av de största anledningarna till SM-guldet, trots att ett skadat revben hämmande honom i slutspelet.

Efter många turer med den ryska KHL-klubben har Färjestad nu klart med en fortsättning för sin drömspelare.

– Jag tänker ofta tillbaka på de där månaderna i våras. Att där och då få möjligheten att komma tillbaka till en stad där jag sedan tidigare har många vänner, ett lag där jag känner många sedan innan och en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Det vi fick uppleva tillsammans med alla fans ... ja, det gav mersmak helt enkelt, säger Theodor Lennström.

Mår bra i Värmland

Färjestad vann sitt tionde SM-guld efter 3–0 i det sjunde och avgörande matchen i Luleå.

– Ända sedan jag kom till Karlstad för första gången har jag älskat staden. Den har allt man behöver, en perfekt storlek med närhet till uteliv, vatten och natur. Jag mår väldigt bra i mig själv när jag är där. Staden ger mig lugn och folket som finns där är en stor anledning till trivseln. Det passar mig perfekt att åka och hälsa på familjen i Stockholm, för att sedan kunna återvända till lugnet i Värmland, säger Theodor Lennström.

Tog mycket ansvar

Moderklubben är AIK där det blev två A-lagssäsonger i SHL och Hockeyallsvenskan.

Efter två säsonger med Karlskoga i Hockeyallsvenskan blev det en första sejour i Färjestad över två säsonger 2017–2019.

Karriären gick vidare till Frölunda där han spelade i SHL ytterligare två säsonger.

– Jag gillar ledarrollen som jag har växt in i, att ta ansvar och vara en lagkamrat man alltid kan lita på och som man kan gå till. Jag vet ju själv hur det var när jag kom från hockeyallsvenskan, hur viktigt det var att det fanns en Per Åslund som vet hur allt funkar, vad som krävs för att vinna. Vi har en bra stomme i laget, en stomme som kan sprida sin kunskap till de som är nya. Jag har en bra känsla inför det som komma ska, säger Theodor Lennström.

Theodor Lennström, till vänster, stannar i Färjestad.

Lagt mycket kraft

Sportchefen Rickard Wallin är mycket nöjd med den lösning som blev med Theodor Lennström förra säsongen.

– Han gav oss det vi tyckte att vi saknade och han var en av de absolut viktigaste spelarna i slutspelet. En absolut toppback där ambitionen hela tiden har varit att hitta en lösning när det uppdagades att han inte önskade åka tillbaka till Ryssland. Det har varit en speciell situation att lösa för båda parter där ovissheten har varit stor, men speciella spelare är värda att lägga både tid och resurser på. Han har varit vårt förstaval sedan dag ett, så det är skönt och kul för alla inblandade att det nu har löst sig. Theodor Lennström är också en väldigt bra pjäs att få in för de yngre att lära sig av, säger Rickard Wallin.

På backsidan har Färjestad tappat Jesse Virtanen till schweiziska Ambri-Piotta och Adam Ginning till Philadelphia Flyers, dessutom missar Mikael Wikstrand de första månaderna av säsongen efter en knäoperation och Jens Westin är ett stort frågetecken efter sina hjärnskakningsproblem.

Bland backarna som kommit in finns främst finske färske OS- och VM-guldmedaljören Ville Pokka.

Fyra nya backar

Prioriterat för Färjestad nu är att försöka lösa en center för de ledande formtionerna efter Gustav Rydahl och Jacob de la Rose, i övrigt ser truppen full ut.

Klara nyförvärv: Henrik Björklund, forward, Karlskoga, Marcus Westfält, forward, Västervik, Ville Pokka, back, Avangard Omsk, Max Lindroth, back, Linköping, August Tornberg, back, Västerås, Axel Bergkvist, back, Mora, Matt Tomkins, målvakt, Frölunda.

Klara förluster: Gustav Rydahl, forward, New York Rangers, Jacob de la Rose, forward, Fribourg-Gotteron, Pontus Widerström, forward, klubb ej klar, Martin Johansson, forward, klubb ej klar, Jesse Virtanen, back, Ambri-Piotta, Adam Ginning, back, Philadelphia Flyers, Dominik Furch, målvakt, klubb ej klar.

Spelare som är kvar: Dennis Hildeby, målvakt, Theodor Lennström, back, Mikael Wikstrand, back, Joel Nyström, back, Jens Westin, back, Mattias Göransson, back, Anton Berglund, back, Linus Johansson, forward, Joakim Nygård, forward, Per Åslund, forward, Michael Lindqvist, forward, Marcus Nilsson, forward, Daniel Viksten, forward, Victor Ejdsell, forward, Patrik Lundh, forward, Oscar Lawner, forward, Carl Jakobsson, forward, Lucas Forsell, forward.

I SHL-premiären lördag den 17 september så väntar Leksand på hemmaplan.

Torsdag den 11 augusti spelar Färjestad mot Leksand i försäsongsturneringen Strömstad Hockey Classic i norska Halden, som också innehåller Frölunda.

I lördags blev det också klart att Rögle kunde lösa forwarden Daniel Zaar från Torpedo Nizhny Novgorod med ett nytt fyraårskontrakt.