Smith svarar Videll: ”Någonting är inte rätt”

Djurgårdens förre tränare om anklagelserna

Linus Videll anmälde Djurgården för kränkande särbehandling. 

Nu bemöter den sparkade coachen Barry Smith anklagelserna från sin tidigare lagkapten: 

– Jag har coachat i 40 år i många olika länder och jag behandlar inte människor orättvist, säger Smith.

Följ ämnen i artikeln

Barry Smiths sejour som djurgårdstränaren varade bara i några månader. Redan den 25 oktober kom beskedet att den 69-årige amerikanen sparkas från klubben

Smith var kvar i Stockholm i en vecka men befinner sig sedan början av november i hemmet i Arizona. 

– Allt är bra med mig, jag bara hoppas Djurgården får fler segrar, jag håller tummarna. 

Ser du många matcher med Djurgården?

– Jag har sett alla, antingen delar av matchen eller också i efterhand. Jag är så upprörd över mig själv. Jag önskar att jag kunde ha haft bättre resultat med Djurgården. Men det var en fantastisk erfarenhet för mig, även om det inte var en vinnande erfarenhet var det en bra ”läroerfarenhet”, säger Smith. 

Segrarna har i de flesta fall uteblivit även sedan Smith lämnade, men det är inte bara runt den sportsliga prestationen det har stormat. För ett par veckor sedan anmälde tidigare lagkaptenen Linus Videll, 36, sin egen klubb för kränkande särbehandling, något Expressen var först att rapportera om. Det var framförallt riktat mot Smith och sportchefen Joakim Eriksson

”Någonting är inte rätt i det här”

I dag kom rapporten från två externa utredare och Djurgården gick ut med ett pressmeddelande där de bland annat skriver: även om klubben ”inte kan klandras” och att det inte handlar om någon ”medveten kränkande särbehandling”‚ ber Djurgården ändå om ursäkt.

Smith har under hela processen valt att inte kommentera något runt Vidells anmälan men nu väljer han att ge sin version.

– Rapporten och slutsatsen i den talar för sig själv, det är egentligen det jag vill säga. För att vara en ledare inom sport, i ett företag eller för en grupp… Om du är en riktig ledare sätter du aldrig dig själv före gruppen eller laget, säger Smith. 

Tycker du att Linus har gjort det?

– Jag vet inte, men någonting är inte rätt i det här. 

Kan du utveckla det?

– Vi tappade ledarskap när vi förlorade vår kapten Jacob (Josefson) med skada. Det var också en omställning med nya spelare som kom in, så idén från coacherna och klubbledningen var att ha en grupp med kaptener mer än att ha bara en. Och att det skulle bli en stark röst, då har du mer än bara en röst från en person. Ibland utkristalliserar det sig tidigt vem som är ledare och kapten, andra gånger tar det längre tid. Även i NHL har lag varit utan kapten och i stället haft ett roterande system. 

Vad var din känsla när Linus Videll anmälde Djurgården för kränkande särbehandling? 

– Jag var bara förvirrad. För om jag är på ditt lag och du säger åt mig att göra så här för att det är bättre för laget så gör jag det. Det är allt jag egentligen behöver säga.  

Aldrig varit med om något liknande på 40 år

Hur ser du på anklagelser mot dig och Joakim Eriksson att ni utsatt honom för kränkande särbehandling?

– Linus, jag trodde att han skulle kunna hjälpa laget, för han kan åka skridskor och han har storleken. Det är så tråkigt att han bestämde sig för att inte var djurgårdsspelare, för han kunde ha hjälpt oss i den situation vi var. Vi hade många skador och spelare med hjärnskakningar och spelare som lämnade för andra lag. Du hade behövt alla spelare att stå upp, säger Smith.

Och det tycker du inte att Videll gjorde?

– Jag vet inte för jag var inte där. Det enda jag vet är att några inte bytte om och då kan du inte hjälpa laget. 

Djurgården har gått ut med att han först var skadad och sedan sjuk

– Jag vet inte för jag var inte där. 

Men hur ser du då på anklagelserna att ni utsatt honom för kränkande särbehandling?

– Allt jag kan säga är att jag har coachat i 40 år och jag har gjort det i många olika länder. Jag behandlar inte människor orättvist. Du blir aldrig framgångsrik om du gör det. 

Har du varit med om något liknande under dina 40 år?

– Nej, och jag hoppas att jag aldrig behöver uppleva något sånt här igen.

FOTNOT: Linus Videll spelade sin senaste match den 16 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!