Torontos målfest i premiären

Publicerad 2017-10-05

NEW YORK. Målskytten William Nylander, lyckade debutanten Andreas Borgman och deras kompisar i Toronto inledde NHL-säsongen med ett så kallat statement i natt.

De knockade Winnipeg med 7-2 på bortaplan – och såg ruskigt vassa ut.

– Man kan se hur hungriga de unga killarna är där ute , säger veteranen Patrick Marleau, som inledde sitt nya liv som Maple Leaf med två fullträffar.

De kanske ska vänta med att planera paradrutter i Kanadas största stad, men nog går det att förstå om de svältfödda Leafs-fansen har svårt att låta bli efter nattens premiär i Bell MTS Place.

För det var inte bara det att de unga kidsen – med benägen assistans av nya åldringar till lagkamrater som Patrick Marleau och Ron Hainsey –  klappade till Winnipeg med rungande 7-2  på bortaplan.

Sättet de gjorde det på imponerade allra mest.

I första perioden var de tillbakapressade och spelade i numerärt underläge i sju minuter, men redde lugnt och metodiskt ut stormen – och när motståndarna väl blottade halsen högg de direkt.

Förste svenske målskytt

Nazem Kadri prickade in säsongens första mål 15.45 in i inledningsperioden – och sedan rasslade bara till. James van Riemsdyk ökade på till 2-0 knappa två minuter senare och 43 sekunder därpå blev William Nylanders förste svenske målskytt i årets grundserie, genom att i princip lägga pucken i tom kasse efter förträfflig framspelning av Jake Gardiner.

Sen tog gästerna  över, ökade på när de hade lust och vann alltså till slut med 7-2.

– Vi gjorde lägliga mål och fick en bra start. Det känns fint, vi behöver inte oroa oss för att killarna inte ska göra mål, säger coachen Mike Babcock till Toronto Star.

Det gäller inte minst nämnde Marleau, som efter nitton (!) säsonger i San Jose skrev på för Toronto i somras och i sin första match med nya laget stod för två fullträffar.

– Ja, det var väl så nära man kan komma den typ av debut man vill ha, säger veteranen.

”Känns bara perfekt”

– Det var roligt att spela. Man kan verkligen se hur hungriga våra unga killar är där ute.

Den 16 år yngre svenske rookien Andreas Borgman gjorde också sin allra första match i Toronto-tröjan – och i NHL – och det fick finfint även för honom.

Den 22-årige stockholmaren spelade stabilt kvällen igenom och belönades till sist med en assist till ett mål signerat superstjärnan Auston Matthews.

– Det känns bara perfekt nu. Jag hoppas jag kan vara kvar i ligan i den här ligan i många år, säger han till Star.

För Winnipeg var kvällen såklart mindre rolig.

– Ja, det var katastrofalt. Jag skäms, säger finländske skyttekungen Patrik Laine.

Resultatservice