Han såg på under dödsmisshandeln

Ny jätteskandal inför hockey-VM

Mannen till vänster påstås i belarusiska medier vara Dmitrij Baskov, ordförande i landets ishockeyförbund.
Mannen till vänster påstås i belarusiska medier vara Dmitrij Baskov, ordförande i landets ishockeyförbund.

Belarus ska arrangera hockey-VM.

Nu uppdagas en jätteskandal.

Dmitrij Baskov, ordförande i landets ishockeyförbund, misstänks för inblandning i dödsmisshandeln av regimkritikern Roman Bondarenko.

Tanken är att Belarus (tidigare kallat Vitryssland) och Lettland ska stå värd för hockey-VM den 21 maj till 6 juni 2021.

Frågan är om det blir så?

Det politiska läget i Belarus är allt annat än stabilt. Valfuskanklagade presidenten Aleksandr Lukasjenko sitter alltjämt kvar vid makten, och vittnesmål om övergrepp mot demonstranter och brott mot mänskliga rättigheter fortsätter att komma.

Förra veckan avled den 31-årige konstnären och regimkritikern Roman Bondarenko efter att ha misshandlats till döds. Det dröjde två timmar innan ambulans tillkallades och han avled på sjukhus efter att ha opererats i flera timmar.

”Det här är ett skamligt resultat av de belarusiska myndigheternas agerande. Man förtrycker inte bara sin egen befolkning utan man har också skapat en miljö där den här typen av våldsamma handlingar kan ske”, skrev EU i ett uttalande.

Nu visar det sig att två framstående idrottspersonligheter misstänks för delaktighet i dödsmisshandeln, uppger sajten Insidegames.

Syns på bilder

Det rör sig om Dmitrij Shakuta, flerfaldig världsmästare i thai- och kickboxning, samt Dmitrij Baskov, ordförande i Belarus ishockeyförbund.

Videoklipp och bilder från den aktuella kvällen visar, enligt lokala medier, att de båda var på plats under dödsmisshandeln. Shakuta uppges ha utdelat slag mot Bondarenko. Baskov ska ha stått vid sidan av och tittat på.

Både Shakuta och Baskov uppges vara nära bekanta med president Aleksandr Lukasjenko och dennes innersta krets.

Uppgifterna har fått Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics att agera. På sitt Twitterkonto meddelar han att både Dmitrij Shakuta och Dmitrij Baskov svartlistas från att komma in i landet.

Det var Edgars Rinkevics som nyligen gick ut och krävde att Belarus skulle fråntas värdskapet för hockey-VM.

– Vår huvudsakliga dagordning är att göra allting, om situationen i Belarus inte förändras, för att flytta mästerskapet till vilket annat land som helst, sa han då.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.
Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

”Allvarliga anklagelser”

IIHF:s president René Fasel har tidigare sagt att man vill vänta med att fatta beslut och ”följa händelseutvecklingen”. Fasel har också sagt att ”politik och idrott inte hör ihop”.

Sportbladet har varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson angående de senaste rapporterna om Dmitrij Baskov. Larsson svarar i ett sms att:

”Det är allvarliga anklagelser men samtidigt en fråga jag inte känner till några fakta kring varför jag därför avstår från att kommentera ytterligare.”

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN