Lundqvist skadad i slutet av matchen

avHans Abrahamsson, Malin Wahlberg, Tomas Ros

Foto: Jimmy Wixtröm

KÖLN/STOCKHOLM. Sverige är klart för drömfinal mot Kanada.

Men jakten på att rädda Henrik Lundqvist final har startat och hoppet står till Tre Kronors ryska trollkarl, Vladimir Egorov.

– Jag kallas för trollkarl för att jag löst en del svåra fall, säger Egorov.

Sverige besegrade Finland med 4-1 i VM-semifinalen. Men i slutet av matchen skadade sig Henrik Lundqvist när han gjorde en jätteräddning.

Målvakten grinade illa och kunde inte medverka i tv-intervjun efter matchen.

I stället åkte Lundqvist raka vägen ut från isen och in till omklädningsrummet. Han tog inte den obligatoriska rundan igenom den mixade zonen. Ett minst sagt oroande tecken då Lundqvist så gott som alltid ställer upp och svarar på frågor efter matcher.

– Det var en incident under matchen som gjorde att vi ansåg behöva behandla honom inför morgondagen. Det är viktigt att komma igång med den behandlingen så fort som möjligt och man förlorar väldigt mycket tid om han ska igenom den mixade zonen, säger Tre Kronors läkare Björn Waldebäck.

”Fick akutbehandling”

Waldebäck ville inte berätta vilken typ av behandling Lundqvist får eller vilken kroppsdel det gällde.

– Han fick en akutbehandling, i övrigt är jag hemlighetsfull.

Viasats expert Erik Granqvist har dock en teori om skadan.

”Ber för att Lundqvists ljumskar & hamstrings verkligen höll för den här spagaten”, skriver han på Twitter.

På frågan om Lundqvist kan spela mot Kanada svarade han:

– Som det ser ut nu missar han inte finalen. Vi tycker det är bra med honom.

I Tre Kronors stab om 18 personer finns svensk-ryssen Vladimir Egorov. Han är handplockad av Tre Kronor för att hjälpa till vid sådana här situationer.

”Därför har några kallat mig för trollkarl”

Han får inte uttala sig om Lundqvist skada, men är en specialist på svåra skador som ingen annan kan lösa.

– Ja, jag har kallats för trollkarl för att jag och en kollega valde att titta på svåra fall i vårdsystemet. Personer som inte blev friska helt enkelt. Vi lyckades få dem friska och därför har några kallat mig för trollkarl.

Han har titeln Manuale Medicine Specialist och jobbar med kroppen på ett annat sätt än vanliga naprapater eller sjukgymnaster.

– Det handlar inte om någon metod eller någon behandling. Jag ser på kroppen på ett speciellt sätt och försöker laga kroppen utifrån det sättet. Jag analyserar kroppen och behovsanpassar behandlingen efter vad patienten har problem med, har Egerov sagt till Sportbladet tidigare.

Finalen mot Kanada spelas på söndag 20.45.

ARTIKELN HANDLAR OM