Kultspelarens son i SHL: ”Alla verkar komma ihåg honom”

Tom Kühnhackl om uppväxten och Skellefteå AIK

Hans far har utsetts till Tysklands bäste spelare genom tiderna.

Själv är Tom Kühnhackl, 29, långt ifrån någon ”garderob på skridskor”.

– Jag kan inte jämföra mig med honom alls, säger Skellefteås nyförvärv.

En kort bakgrundsbeskrivning är kanske på sin plats för den yngre generationen. Erich Kühnhackl, i dag 70 år gammal, utsågs till Tysklands bäste ishockeyspelare genom tiderna vid sekelskiftet.

Utöver sitt Gretzky-liknande poängfacit i den tyska ligan (1374 poäng på 726 matcher) utmärkte han sig fysiskt på isen. Han är närmare två meter lång och gick under smeknamnet ”Kleiderschrank auf Kufen”: Garderoben på skridskor.

Den väldige centern var ett ständigt offensivt hot för tyskarna när de ställdes mot Tre Kronor på 1970- och 80-talet, vilket gör att hans namn har etsat sig fast hos många svenskar.

– Ja, alla har frågat hur det är med min pappa eftersom de har sett honom spela. De kommer ihåg honom från förr i tiden. På den tiden var han en av de längsta på isen samtidigt som han var en riktigt bra skridskoåkare. Han gjorde många mål och alla jag pratat med verkar komma ihåg honom, säger Tom Kühnhackl efter SHL-premiären.

Han är ännu mer känd i Tyskland, hur var det att växa upp som Erichs son?

– Jättebra. Alla i min familj spelade hockey, så jag hade inte riktigt något val. Jag var tvungen att spela hockey, vilket inte är så vanligt i Tyskland. De flesta väljer fotboll framför hockeyn. Men han har stöttat mig hela vägen och jag är väldigt glad över att ha honom i livet. Han finns alltid där om jag behöver honom.

”Vet att jag har det i mig”

Den 29-årige forwarden är ”bara” 187 centimeter lång och möter upp Sportbladets utsända med ett brett leende. Det blev seger med 5–2 borta mot Djurgården. Kühnhackl gick poänglös från isen, men till skillnad från sin far är han inte heller känd som någon poängspruta.

– Jag kan inte jämföra mig med honom alls. Han var en annorlunda spelare. De senaste säsongerna har jag varit en defensiv och pålitlig spelare, som används mycket i boxplay. En som är bra i egen zon, tuff vid sargen och fattar kloka beslut.

I våras var han en del av det tyska VM-laget som slutade fyra. På meritlistan har han två Stanley Cup-titlar med Pittsburgh Penguins. Där axlade han rollen som erbjöds, i SHL hoppas han på att bidra mer offensivt.

– Absolut, jag vet att jag är kapabel att göra det. Som junior var jag en offensiv spelare, det var därför jag blev draftad. Så jag vet att jag har det i mig, jag måste bara hitta det igen, säger han och ler.

Erich Kühnhackl.
Erich Kühnhackl.

Nära att lyckas med konstmål

Under matchen fick vi se en glimt av den ”nye” Kühnhackl, som bara var centimeter från att lyckas med ett så kallat Zorro-mål.

– Jag har testat det lite grann på träningarna. Det var ganska nära, dessvärre gick den inte in. Men att vi vann är det enda som betyder något.

Bättre lycka nästa gång?

– Förhoppningsvis. Jag kommer säkert försöka igen när läget uppenbarar sig.

Du har vunnit Stanley Cup två gånger om tillsammans med spelare som Sidney Crosby. Vad kan du bidra med i form av erfarenhet och vinnarmentalitet?

– Vi har en jättebra mix av unga skickliga talanger och en lika bra kärna av äldre och erfarna spelare, som vår kapten Oscar Möller och Joakim Lindström. De har spelat många matcher och vet vad som krävs för att vinna.

Hyllas för sin inställning

Den ödmjuke tysken föredrar att prata om laget snarare än jaget. Lagkamraten Jonathan Pudas berättade nyligen för lokaltidningen Norran om hur imponerad han blev när Kühnhackl satte sig på knä och täckte skott i slutet av CHL-mötet med Lugano, vid underläge 1–5.

– Det spelar ingen roll vad resultatet är. Man gör ju det om man leder, så varför inte om vi ligger under? Jag vill spela hårt och ge allt varje byte. Man vet aldrig vad som kan hända. Det är så jag spelar hockey, säger Kühnhackl och tillägger:

– Finns det ett läge att blocka skott, eller göra vad som helst för att hjälpa laget, så kommer jag göra det utan att tveka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!