OS-stjärnan Lucas Wallmark imponerad: ”Umeå har blivit hockeystad igen”

Publicerad 2022-04-21

HALMSTAD. Lucas Wallmark har tillbringat våren hemma i Umeå för ovanlighetens skull.

Tre Kronor-stjärnan har varit med på vissa träningar och sett matcher med Björklöven.

– Jag hoppas att jag kommer att spela där igen, säger den 26-årige centern.

Samtidigt som Björklöven och Modo möts i den sjunde och avgörande semifinalen i Hockeyallsvenskan i Örnsköldsvik, så spelar Lucas Wallmark med Tre Kronor mot Danmark i Halmstad.

– En match sju är alltid en match sju, det är alltid något speciellt över det. Just också att det är Björklöven mot Modo är speciellt, det har byggts upp en rivalitet där de senaste åren. Jag tror att det kommer att bli en roligt match att kolla på och jag hoppas att Björklöven kan gå ut och verkligen släppa loss. När de får i gång alla enheter är de tunga att möta, det känns som att den senaste segern kan ha gjort dem gott. Jag hoppas att de hittar en väg att vinna så att det blir en final mot stora björnen HV71, säger Lucas Wallmark.

Succé på OS

Han är en av de främsta aktiva spelarna som har Björklöven som moderklubb.

På OS i Peking i februari blev han uttagen till turneringens all star-femma och delade segern i skytteligan med slovaken Juraj Slafkovsky.

– Utmärkelsen är jag stolt över, det var häftigt. Resultatet i turneringen känns fortfarande lite surt, semin mot ryssarna ligger och gnager. Sedan gick luften ur lite i bronsmatchen mot Slovakien. Det var en spännande resa och vi gjorde en ruskigt bra turnering på sättet vi växte, säger Lucas Wallmark.

Lucas Wallmark gjorde succé i OS.

Vill ta plats i VM-truppen

Efter OS blev det två matcher med CSKA Moskva i KHL, innan han och Joakim Nordström lämnade på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Den senaste matchen var den 3 mars, innan han samlades med Tre Kronor för två matcher mot Norge i Stavanger förra veckan.

Målet och drömmen är att komma med i VM i Finland i maj, via ytterligare träningslandskamper och Beijer Hockey Games i Globen.

– Jag är inte alls van att vara hemma den tiden på året, det var längesen jag fick se Björklöven spela live. Det har inte varit optimalt för att hålla i gång som ishockeyspelare, men det har varit skönt att få umgås med familj och vänner efter pandemin, säger Lucas Wallmark.

Klar för Zürich

Det blev fem NHL-säsonger med Carolina Hurricanes, Florida Panthers och Chicago Blackhawks innan han flyttade han till Moskva inför den här säsongen.

Enigt Sportbladets uppgifter kommer han inom kort att presenteras av finallaget Zürich som tränas av Rikard Grönborg i schweiziska National League.

Många klubbar i SHL har också jagat honom, bland annat Luleå där han gjorde tre SHL-säsonger.

Någon gång vill han komma tillbaka och spela för Björklöven igen.

– Jag hoppas att jag kommer att spela där, jag har alltid sagt att det skulle vara roligt att tillhöra Björklöven igen. Det är något jag alltid velat göra, det är där jag är uppväxt. Jag hoppas att det blir av en vacker dag med familj och vänner på läktarna, säger Lucas Wallmark.

Löven har slagit ut

Vinnaren av finalen i Hockeyallsvenskan i bäst av sju matcher tar platsen efter Djurgården i SHL.

– Det har byggts upp ett stort intresse i Umeå de senaste åren. Per Kenttä har påbörjat något i Björklöven. Nu känns det som att det är en riktig hockeystad igen, som andas hockey igen och suktar efter SHL. Jag hoppas att det sker inom en snar framtid, det skulle vara roligt för staden och klubben, säger Lucas Wallmark.

På onsdagskvällen vann Tre Kronor med 6–1 mot Danmark i Halmstad, Lucas Wallmark gjorde ett mål och två assist.

Kedjekamraten Mathias Bromé gjorde två mål och två assist.