Bjurman: Vinn eller ställ till det ordentligt

TAMPA. Det blir bara svårare och svårare ju längre Stanley Cup-finalen pågår, men på något sätt måste Colorado Avalanche omedelbart återhämta sig efter midsommarsnytingen hemma i Denver och damma in matchbollen i Amalie Arena i natt.

Annars väntar Game 7 och ingen slår Tampa Bay Lightning i Game 7…

De kunde ana Stanley Cup-bucklans tyngd i sina armar, de kunde känna smaken av champagne, de kunde förnimma euforin på väg att explodera i midsommarkvällen.

Men alltihop förblev just aningar och förnimmelser för Colorado Avalanche i fredags.

De förlorade den femte finalen mot ohyggligt styvnackade, enträgna Lightning och tvingades igår sätta sig på planet och flyga tillbaka till Tampa ännu en gång.

Värsta tänkbara motstånd då

Här har de i natt en ny chans att avgöra och bli mästare – och det är nog säkrast för deras del, det.

Eljest tvingas de gå upp i en Game 7 natten till onsdag – mot värsta tänkbara motstånd i en sådan diabolisk thriller. 

Som ESPN-sajtens NHL-ankare Greg Wyshynski konstaterade i Sportbladets stora finaltips innan hela äventyret började för snart två veckor sedan:

”Colorado vinner det här, bara de kan undvika en Game 7…”

Sannerligen.

Mosar sig till segrar

Det är inte minst tack vare sin förmåga att mosa sig till till segrar i sådana infernaliskt akuta sjöslag – när det inte längre finns någon morgondag för den som förlorar – som Tampa Bay Lightning vunnit två år i rad och nu har en ”Threepeat” på lut.

De har så stålhårda psyken, är så obevekliga och stoiska och vet, tack vare sin enorma erfarenhet, så mycket om hur de verkligt tillspetsade ögonblicken ska hanteras.

Det blir dock inte lätt för Gabriel Landeskog och hans kamrater att undvika det ödet.

Tvärtom, den svåraste match de någonsin spelat väntar i kokande Amalie Arena. De måste vara lika perfekta som i rond nummer två förra helgen, eliminera alla misstag och frambringa en helt annan killer-instinkt än i midsommar-bataljen, tillräckligt brutal för att få hål på magnifike Andrej Vasilevskij mer än vid några tursamma tillfällen.

Krävs att han höjer sig

Dessutom krävs att Avs egen målvakt, Darcy Kuemper, häver sig upp på en helt annan nivå – hur nu det ska gå till.

Han har varit lagets ömmande akilleshäl slutspelet igenom och fortsätter han släppa in skott som det backen Jan Rutta fick smälla in på midsommarafton kan den 32-årige kanadensaren – helt oskymd och fredad i det läget – frankt uttryckt komma att kosta Colorado titeln.

Så sanningens ögonblick är här för de som ofta kallas ”världens bästa”.

Vinn nu – eller ställ till det ordentligt…

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!