Larsson om kritiken: ”Väldigt olyckligt”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

I ett öppet brev från Hockeyallsvenskan och Hockeyettan blir Ishockeyförbundet utpekat att agera odemokratiskt och lögnaktigt. 

Ett brev som får ordförande Anders Larsson att reagera: 

– Det är svidande kritik och den gör mig väldigt förvånad, säger Larsson. 

När Sportbladet pratar med Anders Larsson har han precis tagit del av det brev som Hockeyallsvenskan och Hockeyettan har skickat ut till distrikten.

Budskapet är att rösta nej till det förslag till nytt seriesystem som ska läggas fram på årsmötet den 15 juni.

Brevet är också svidande kritik mot i första hand Ishockeyförbundet där Anders Larsson är ordförande. 

– Jag har fått brevet till mig på omvägar, säger Larsson.

Är det en överraskning för dig?

– Jag kan säga att jag är väldigt förvånad över brevet och dess innehåll.

Det är väldigt stark kritik mot Ishockeyförbundet, och indirekt mot dig.

– Man får sortera upp i olika delar. Hela serieutredningen är en demokratisk process som vi följt och följer till punkt och pricka och kommer att göra fram till förbundsmötet. Där känner jag att alla har varit involverade

Kritiska till förslaget från start

Men var har det gått snett någonstans då?

– Jag vet inte. Jag har i all hast läst brevet och blir som sagt väldigt förvånad. Det står bland annat att man uppmanar distrikten att säga nej till en motion. Och det finns ingen motion till förbundsmötet. Den måste någon i så fall skicka in före den 31 mars. 

– Med anledning av serieutredningen kommer vi från styrelsen att lägga fram ett förslag till förbundsmötet och det förslaget är inte fastställt, än mindre utskickat. I dagsläget finns det rent formellt inget förslag att diskutera eller säga ja eller nej till. Därför är jag väldigt förvånad att det skrivs om en motion och ett förslag som det ska röstas nej till.

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Anders Larsson.

Hockeyettan var redan när Ola Lundbergs utredning presenterades starkt kritiskt till det nya seriesystemet som föreslogs för Hockeyettan. Kritik som Ishockeyförbundet har lyssnat på och bestämt sig för att inte genomdriva. 

– Det finns överhuvudtaget inget stöd i hockey-Sverige för det förslag som Ola (Lundberg) presenterade beträffande Hockeyettan. Vi meddelade på ordförandekonferensen den 12 april, där Hockeyettan var representerat, att det inte finns något stöd. När styrelsen tillkännager sitt förslag kommer det inte innehålla någon förändring för Hockeyettan. Därför blir jag så förvånad. Det var klart redan för en månad sedan att det inte kommer finnas något att säga nej till när det gäller Hockeyettan.

”Känns otillfredsställande”

Men det måste väl finnas något fog för kritiken. De måste känna sig väldigt svikna när de skriver ett sånt här brev?

– Ja, klart att när jag hör och läser brevet… Jag själv som ordförande vinnlägger mig om att hålla ihop hockey-Sverige. En av mina och Ishockeyförbundets viktigaste uppgifter är att hålla ihop och stå upp för vår demokratiska modell. Det är väldigt olyckligt om några upplever att det är tomma ord från vår sida.

Du blir indirekt utpekad som odemokratisk och lögnare i brevet.

– Jag vill inte dra för förhastade slutsatser innan jag samtalat med respektive ordförande. Men jag, både som människa och ordförande, är väldigt mån om en demokratisk och öppen process. Så det känns helt klart otillfredsställande. 

Hur allvarligt är det här, så kort tid innan ni ska försöka enas om en långsiktig lösning?

– Som sagt: jag blir väldigt förvånad när jag läser brevet. Men är det något som känns viktigt även när det blossar upp diskussioner är det att lita på processen. Vi har kommit överens under väldigt lång tid om en process och ett arbetssätt och det kommer vi från Sif:s sida att fullfölja. Sedan är det alltid upp till stämman att ta ställning till om styrelsen tänkt rätt eller avvisar man förslaget, säger Anders Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM