Svensken sköt Toronto till slutspel

Roséns första NHL-mål: ”Väntat på hela livet”

avPer Bjurman

LONG ISLAND. Toronto Maple Leafs är klara för Stanley Cup-slutspelet – och det var svenske rookien Calle Rosén som sköt dem dit.

Han gjorde sitt allra första NHL-mål i sin första match i ligan för säsongen – när det behövdes som bäst, mot New York Islanders på Long Island i natt.

– Det är det här man väntat på hela livet. Nu tror jag att jag skickar hem pucken till mamma så hon får ha den på en hylla, säger 25-åringen efter 2-1-segern som även John Tavares bidrog till med ett ”hämnd-mål” på sina plågoandar till ex-fans.

Efter en utsökt säsong i AHL med Toronto Marlies kallades Calle Rosén äntligen upp till Maple Leafs inför andra bortamötet med New York Islanders i natt – och han gjorde alltså succé direkt.

Det var den 25-årige smålänningen – med fyra matcher i världens bästa liga under bältet sedan ifjol – som i början av andra perioden bröt dödläget i matchen och skickade in karriärens första NHL-mål med en liten strumprullare Robin Lehner aldrig riktigt såg.

– Det var inte det bästa skott jag avlossat men pucken studsade lite och gick in, säger Calle när vi träffar honom efteråt.

– Jag kände glädje och lättnad, allt på en gång. Det är det här man väntat på hela livet. Första NHL-målet...

Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Calle Rosén valde rätt tillfälle att göra första NHL-målet.

Klara för slutspel

Betydelsefullt kan man sannerligen säga att det var också. Det grundlade ju det som blev en 2-1-seger – och med den triumfen är Leafs slutligen klara för playoff.

– Verkligt skönt. Men jag tycker vi gjorde en riktigt bra bortamatch, fortsätter rookien från Växjö.

Särskilt bra var John Tavares, den förre Islanders-ikonen som utsattes för ett av tidernas minst hjärtliga välkomnanden när han för en dryg månad sedan återvände för första gången och fick sina fiskar varma även i natt.

Ska skicka pucken till mamma

Han tog gruvlig revansch på sina plågoandar till ex-fans genom stänka in matchavgörande 2-0 knappa fyra minuter i tredje perioden.

– Jag är bara glad över att vi vann och kan slappna av i vetskapen att vi säkrat en slutspelsplats nu, säger han diplomatiskt.

Leafs har ny match kommande natt, hemma mot Carolina, och Calle Rosén ska spela även den.

Vad som händer sedan återstår att se.

Klart är just nu bara att han har pucken med vilket han gjorde sitt första NHL-mål – och vad han ska göra med den.

– Ja, jag tror att jag ska skicka den till mamma så hon kan ha den i en hylla där hemma, ler han.

Toronto går upp mot Boston i första rundan av slutspelet.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM