Uppgifter: Handlar om när beslutet tas, inte om

Idrotts-sverige har nu på allvar drabbas av coronaviruset.

Enligt uppgifter till Sportbladet planeras matcherna i SHL i morgon att avgöras utan publik eller inte alls. Samma sak gäller för slutspel och kvalspel.

– Det är inte längre en fråga om beslutet ska tas, utan när, säger en källa med god insyn i SHL.

– Om myndigheterna ändrar rekommendationer eller beslut har vi redan planerat ett snabbinkallade möte, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin om läget.

Ishockeysäsongen går in i sitt mest intensiva skede, där både slutspel och kvalspel ska avgöras. Men det ser ut att bli en minst sagt rumphuggen avslutning av säsongen.

Corona-influensan har skakat om Europa rejält och idrotten är en av många samhällsgrenar som har drabbats. Inte minst gäller det ishockeyn.

Danmark och Schweiz har valt att skjuta upp slutspelet medan Norge, Österrike och Tyskland redan tagit beslutet att helt ställa in säsongen. 

Och enligt uppgifter till Sportbladet är det nu också bara en tidsfråga innan svensk hockey väljer samma väg. Det diskuteras i första hand två alternativ: antingen att spela inför tomma läktare eller att helt ställa in slutspel och kvalspel.

– Det är inte längre en fråga om beslutet ska tas, utan när, säger en källa med god insyn i SHL.

En klubbledare säger:

– Som läget ser ut i världen har jag svårt att tro att vi kommer att spela (slutspelet), det här känns inte alls bra.

I möte med regeringen

Redan nu finns långt gångna planer på att spela morgondagens avslutande omgång i SHL inför tomma läktare. Enligt uppgifter till Sportbladet har anställda i SHL-klubbar informerats om det.

SHL:s sista omgång kan gå utan publik.
SHL:s sista omgång kan gå utan publik.

Under förmiddagen har Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson suttit i möte med Amanda Lind, ansvarig för idrottsfrågor i regeringen.

– Vi har inte fått några direktiv från regeringen. Jag sa att det brinner i knutarna, vi står inför många idrottsevenemang. Slutspelet i hockey startar snart och kvalet är redan i gång. Snart ska 10 000 djurgårdare åka ut i landet och till ett område som varit hyfsat förskonats hittills från insjuknade, säger Eriksson efter mötet.

Vad händer nu?

– Jag har begärt mer information under dagen från regeringen. Och kommer de med direktiv eller rekommendationer så kommer vi vara lojala. Men regeringen måste fatta beslutet.

För SDHL som är framme vid finalspel är läget också avvaktande.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer och har även löpande dialog med SHL, liksom med de två finallagen, säger ligans kommersiella chef Angelica Lindeberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!