Gunnar Svensson död

Ishockey-Sverige sörjer.

Agenten Gunnar Svensson, pappa till Björn Svensson och Magnus Pääjärvi Svensson, har avlidit.

Han blev 64 år gammal.

På fredagskvällen den 31 januari somnade Gunnar Svensson in efter en tids kamp mot cancersjukdom, det bekräftar en person i Gunnars närhet för Sportbladet. Cancern var ett återfall för Svensson som drabbades av lymfcancer sommaren 2013 men friskförklarades två och ett halvt år senare.

Gunnar Svenssons karriär som ishockeyspelare nådde division 1, och i tränaryrket var han bland annat huvudtränare för Djurgården i mitten av 90-talet i lite mindre än två säsonger i Elitserien som SHL hette tidigare.

Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt har känt Svensson sedan tidigt 80-tal då de båda var unga, ambitiösa elittränare:

– När jag sedan började på förbundet 2001 engagerade jag honom som rådgivare, bollplank, utbildare med mera. Ända fram till sin bortgång fanns han med som en senior advisor. Inför de flesta viktiga beslut jag varit inblandad i har jag först rådfrågat honom.

Stor del i juniorsuccén

Gunnar Svensson var också delaktig i den så framgångsrika och mytomspunna juniorutredningen i början av 2000-talet:

– Sif (Ishockeyförbundet) har fått mycket beröm för juniortemautredningen. ”Svesse” var en av de viktigaste kunskapsbankerna bakom den, säger Boustedt, som sörjer en vän och tidigare kollega:

– Svensk hockeys förlust är inte lika stor som Gunnars familjs, men inte långt ifrån. För oss gamla hockeykompisar är det en tung och sorglig dag. Jag glömmer aldrig ”Svesse” och allt kul vi haft tillsammans och hans betydelse för svensk hockey.

”Ett stort hockeyhjärta är borta”

Gunnar Svensson blev kanske mest känd och respekterad som hockeyagent som han var sedan 1997.

”Han var min agent på 90-talet. När jag bestämde mig för att sluta & åka till Indien för att meditera istället lyckades han fixa ett kontrakt med CSKA. Jag tackade dock nej & Svesse svarade: - Bra, man ska våga gå sin egen väg!”, twittrar Viasat-experten Erik Granqvist.

Gunnar Svensson.
Gunnar Svensson.
Gunnar Svensson hedrades inför Malmös match mot Luleå.
Gunnar Svensson hedrades inför Malmös match mot Luleå.

”Ringde vännen Gunnar Svensson före jul. Hörde på honom att det inte var bra, fastän han försäkrade att allt var okej. Nu är ett stort hockeyhjärta borta. Har inte träffat många som var så intresserade av spelets alla aspekter som Gunnar”, skriver Szymon Szemberg, vd för den europeiska klubballiansen EHC, på Twitter.

Gunnar har två söner som båda fastnade för hockey precis som pappa, Björn Svensson har över 400 matcher i SHL – för bland andra Malmö Redhawks och Timrå – och Magnus Pääjärvi Svensson som har gjort åtta säsonger i NHL, främst för St Louis Blues, och vann VM-guld med Tre Kronor 2018.

Före dagens SHL-match i Malmö arena mellan Malmö och Luleå hedrades Gunnar Svensson med en tyst minut.

Gunnar Svensson blev 64 år gammal.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!