Riskerar straffas – vill inte uttala sig

HOCKEY

Örebro. En huvudtackling och ett efterföljande matchstraff höll på att ställa till.

Men ett bortdömt mål räddade Färjestad mot Örebro.

– Jag har inte sett en repris på situationen så jag vill inte uttala mig, säger Ole-Kristian Tollefsen om tacklingen som gav honom matchstraff.

Det var en tät drabbning mellan två lag som febrilt jagar trepoängare. Det hann gå två perioder mellan Örebro och Färjestad innan målnollan spräcktes efter Marcus Nilssons förlösande powerplaymål.

Men i slutet av matchen var det en huvudtackling som stal uppmärksamheten. FBK-backen Ole-Kristian Tollefsen såg ut att få in en tillsynes perfekt open ice-tackling på en något ouppmärksam Tom Wandell. Men reprisbilderna visade något annat och domarna gjorde bedömningen checking to the head. Tollefsen åkte därmed på matchstraff och Örebro fick spela powerplay i fem minuter. 

En puck smet förbi Lars Haugen – men målet blev bortdömt efter offside i målgården och FBK tog hem 0–1-segern.

–  Jag har inte sett situationen i efterhand så jag vill inte uttala mig, säger Tollefsen själv tacklingen.

Kan granskas i efterhand

Det återstår att se om situationsrummet kommer att granska händelsen på nytt.

– Jag såg situationen två gånger, varav en gång var en repris på jumbotronen. Det är svårt att bedöma situationen och jag behöver se den igen. Han (Tom Wandell) kunde spela vidare så jag hoppas inte det var något värre, säger Färjestadstränaren Leif Carlsson.

Örebrocentern fick ett jack över ögonbrynet och fick sys.

– Jag mår okej. Jag kom in i mittzon, försökte dra på ett skott men kom lite ur balans och deras kille (Tollefsen) stod upp och träffade mig i huvudet, säger Tom Wandell.

Örebrotränaren Niklas Sundblad: 

– Jag tycker matchstraff var rätt bedömning. Det var en huvudtackling och det ska ge fem minuter plus matchstraff. Tom blev inte skadad men vi måste få bort huvudtacklingarna, säger han. 

Utvisningar avgjorde

Marcus Nilsson blev matchhjälte för Färjestad när han svarade för sitt första mål i numerärt överläge i år. Både powerplay och boxplay blev alltså två avgörande spelformer för Färjestad.

– Detta var så klart jätteviktigt för oss. Vi krigade på bra under boxplayspelet och Haugen var grym. Det betyder mycket för oss. Sådant här ger oss bra självförtroende och nu får vi njuta av denna seger innan vi laddar om inför torsdagsmatchen, säger Nilsson.

FAKTA

Spelare som blivit avstängda på grund av huvudtacklingar under pågående säsong

Robin Figren, Frölunda

Jonathan Sigalet, Frölunda

Sean Bergenheim, Frölunda

Daniel Sylwander, Rögle

Kael Mouillerat, Luleå

Mathis Olimb, Linköping
Anton Hedman, Luleå
Frederik Storm, Malmö

Daniel Viksten, Örebro

Ville Varakas, Djurgården
Almen Bibic, Rögle
Lukas Ericsson, Leksand
Nichlas Hardt, Malmö
Alexander Falk, Djurgården