Mike Helber vill att kvalserien skrotas

HOCKEY

”Jag vet att jag går mot folksjälen, att jag är utlänning som inte fattar”

Kvalserien är populär hos ishockeypubliken.

Nu vill Linköpings klubbdirektör Mike Helber att den skrotas.

– SHL måste hitta ett sätt att bygga långsiktigt, säger han i Sportbladet Show.

Kvalserien är en jättesuccé. Men det är inte alla som uppskattar det nuvarande spelsystemet. Linköpings klubbdirektör Mike Helber tycker att det är dags att skrota hockeyallsvenskans största attraktionskraft.

– Man måste veta inom 30 dagar innan ett nytt bokslut vilken serie man tillhör. Det är oerhört svårt att satsa både på personal och sin organisation då. Jag vet att jag går mot folksjälen, att jag är utlänning som inte fattar men vi måste hitta ett system som blir mer långsiktigt, säger han.

Samtidigt gör skrällgänget Asplöven just nu succé i hockeyallsvenskan. Det är ett lag Helber inte vill se i SHL. Klubben är ett exempel som inte skulle passa in i långsiktigheten, menar LHC-bossen.

”Inte bra att få upp Asplöven”

– Det är inte bra för svensk hockeys bästa att få upp Asplöven.

Varför inte?

– Det är den långsiktiga utvecklingen för vår liga som vi diskuterar här. En klubb som Asplöven skulle ha väldigt svårt. Jag hyllar deras insats men man måste vara ärlig och säga att det är inte bra att få upp en sån klubb.

Helber tycker i stället att man ska kolla på Schweiz där man har playoff-serier där det sämsta laget i SHL möter det bästa laget i hockeyallsvenskan.

– Jag vill att man skapar en serie mellan två lag. Bäst av tre, fem eller sju matcher kan någon annan bestämma men jag är emot en serie där man kan bli avsågade efter tre matcher.

Diskuterar SHL att förändra kvalserien?

– Nej, du ställde frågan vad jag tyckte. Precis som jag sa tidigare, vi måste hitta en balans där folk kan jobba långsiktigt. Folk säger att du få leva i den miljön men det frågan handlar om är hur vi utvecklar svensk hockey långsiktigt.

Berglund håller inte med

Djurgårdens sportchef Challe Berglund är dock skeptisk till Helbers idé.

– Jag har inte diskuterat det med så många andra klubbar men det blir ju svårare att ta sig upp om man tar bort den möjligheten. Vad ska de lagen spela för då?, säger han.

Oskarshamns tränare Fredrik Söderström är inne på samma spår.

– Då ska man ersätta med annat system som gör att man inte tappar intresse. Jag är hockeynörd ut i fingerspetsarna och lunken i SHL i dag är tämligen ointressant. Folk har tappat intresse i vardagen. Det handlar om slutspelet och kvalserien, säger han och tillägger:

”Är värt att lyssna på”

– Jag tar gärna del av Mikes förslag, det är värt att lyssna på. Men vi ska akta oss för att göra klyftan större mellan de stora och de mindre. Då gräver man sin egen grav för svensk hockey. Jag är kluven.

Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård tycker dock, liksom Helber, att det ska bli svårare för SHL-lag att åka ur.

– Ska vi ta ett kliv internationellt måste vi våga spela yngre och utvecklas åt det hållet. Det är jättecharmigt med kvalserien men man bygger ju en organisation för elitserieverksamhet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM