Datsyuk avgjorde sent med ett solomål

”Brukar kunna hända saker i såna lägen”

BOSTON. Det inledande playoff-mötet mellan Boston och Detroit såg ut att vara på väg mot övertid.

Då svepte Pavel Datsyuk med sig pucken i en fantastisk bakom-ryggen-rörelse i mittzonen, störtade iväg i en yster påskdans och avgjorde matchen med Stanley Cup-slutspelets hittills snyggaste mål.

– En enastående individuell prestation. Men så fort han fick med sig pucken på det där viset förstod man nästan att det skulle hända något, säger Daniel Alfredsson till Sportbladet efter 1-0-segern.

Det blev en jämnare öppningsmatch mellan President's Trophy-vinnaren Boston och tabellåttan Detroit än många hade föreställt sig.

Under långa sekvenser, framförallt i den andra perioden, var det till och med gästerna från Motown som dominerade spelet med sin fart och energi.

– Ja, det är på det sättet vi måste spela för att ha en chans i den här serien. Se till att vara tajta i egen zon och sedan utnyttja vår speed och ha bra fart på pucken hela tiden, säger Daniel Alfredsson när vi träffar honom efteråt.

Tillställningen var dock fortfarande mållös när lite mindre än tre minuter återstod – dels till följd av att inget av lagen förmådde skapa särskilt mycket chanser, dels för att både Tuukka Rask och Jimmy Howard briljerade i kassarna när tillfällen väl dök upp – och såg ut att vara på väg mot övertid.

Franzén assisterade

Men just då, när det hade börjat började kännas att Bruins ändå var på väg att ta initiativet och etablerade lite av sitt patenterade tryck nere hos Howard, bestämde sig Pavel Datsyuk för att iscensätta ett ett stycke hockeyporr.

Johan Franzén trocklade ut pucken ur egen zon och med en svepande rörelse bakom ryggen fick den ryske artisten med sig trissan mellan sina egna ben. Sedan störtade han iväg över isen, zickzackade sig in i Boston-zonen och snärtade in 1-0 bakom Rask.

Därmed var showen avgjord.

– En enastående individuell prestation. Men så fort han fick med sig pucken på det där viset förstod man nästan att det skulle hända något, säger ”Alfie”.

”Alla i båset reste sig upp”

Gustav Nyquist håller med.

– Alla i båset reste sig upp när han fick tag i pucken. Det brukar kunna hända saker i såna lägen, flinar han.

– Det är en enorm fördel för oss att vi har en spelare av den kalibern. Det är såna spelare som kliver fram och gör skillnad såna här gånger.

Red Wings har nu alltså 1-0-överläge i serien och skulle vid ny seger i TD Garden på söndag skaffa sig drömläge inför hemmamatcherna till veckan.

– Men det tänker vi inte på ännu. Vi har vunnit en match och spelade helt okej, men mer är det inte. Vi möter ett väldigt bra lag och måste jobba oerhört hårt även i fortsättningen, understryker Niklas Kronwall.

Loui i förstakedjan

Carl Söderberg och Loui Eriksson hörde båda till Bostons bäste spelare. Söderberg var en av få som verkligen utmanade Howard – och Eriksson övertygade så mycket att han periodvis flyttades upp i förstakedjan med Patrice Bergeron och Brad Marchand.

– Det var få överraskningar i den här matchen, men vi hade pucken mindre än vi hade hoppats och det måste vi ändra på till nästa möte, säger Bruins-coachen Claude Julien.

TV: SE DATSYUKS SOLOPRESTATION PÅ VIASATSPORT.SE!

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN