Hjärtopererades – i tv

HOCKEY

Tvingades se sin egen operation – då bjöd allsvenska profilen in tv-kamerorna

1 av 4

Bik Karlskogas Carl Berglund fick en chock när läkarna meddelade att han måste opereras för ett hjärtfel.

Sedan la sig 24-åringen under kniven – inför Viasat Hockeys kameror.

– Första tanken var att ”bara de söver ner mig och gör det här så är det lugnt”. Sedan fick jag höra att man ska vara vaken, säger Berglund om operationen.

Carl Berglund berättade för Sportbladet i början av november om det chockartade läkarbeskedet. 24-åringen har flera gånger känt hur hjärtaktiviteten inte lugnas ner efter ansträngning och efter en ny incident skickades Karlskoga-spelaren till sjukhus.

– Hjärtat slår dubbelslag. Om jag har en puls runt hundra, så slår hjärtat i tvåhundra. Andningen är lugn, pulsen är låg, men ändå slår hjärtat fort, sa Berglund då.

”Ska jag se det här?”

Det handlar om ett medfött fel på hjärtat, Wolff-Parkinson-White-syndrom – samma problem som Detroit-målvakten Jonas ”Monstret” Gustavsson lider av. 24-åringen opererades för felet på Örebros universitetssjukhus, inför Viasat Hockeys kameror.

– Första tanken var att ”bara de söver ner mig och gör det här så är det lugnt”. Sedan fick jag höra att man ska vara vaken och då tänkte man att ”ska jag se det här?”, säger Berglund i torsdagens magasin i Viasat Hockey.

På tv-bilderna får tittarna se hur överläkaren Peter Linde för upp kablar till Berglunds hjärta via ett ingångshål i ljumsken.

– Med de här kablarna kan jag få ditt hjärta att gå fort och långsamt. Jag har ditt hjärta i min hand, säger Linde under ingreppet.

Viasat Hockey: Som mitt i en match?

– Ja, nu kör vi upp hjärtat i 200 knyck.

”Kändes ingenting”

Med hjälp av energi korrigerades hjärtfelet och redan 4-5 dagar efter operationen ska patienten vara helt återställd och kunna gå in i full fysisk aktivitet igen.

– Man kände inte så mycket, mer än i ljumsken. Man tänker att det är konstigt men det känns inget speciellt. Jag kände ingenting faktiskt. Det värsta var bedövningssticket. Nu ska jag ta det lugnt en vecka och sedan får man börja köra igen, säger Carl Berglund efter operationen.

ARTIKELN HANDLAR OM