Mäktiga hyllningen – till förre lagkaptenen

avJim Jaber

HOCKEY

Hemvändaren Jerome Iginla togs emot med öppna armar av 19 000 Calgaryfans

1 av 3

Jerome Iginla, 36, gjorde 16 säsonger i Calgary Flames.

Natten mot onsdagen svensk tid var Boston Bruins-stjärnan tillbaka i Scotiabank Saddledome.

Och hyllningen från gamla fansen blev massiv.

– Det var en cool känsla, säger han.

Att Iginla skulle hälsas välkommen tillbaka med en stående ovation var ingen högoddsare. Men stjärnan vågade ändå inte hoppas på ett varmt mottagande.

– Jag har inga stora förväntningar. Jag hoppas de är positiva. Jag älskade ju att spela där, sade han innan matchen.

Men visst fick klubbikonen en stående ovation. En flera minuter lång sådan.

– Det var mycket känslosamt. Jag uppskattar verkligen fansens hyllning. Det var en cool känsla och väldigt speciellt, sade Iginla efter matchen.

”Ett minne för livet”

De 19 289 åskådarna i Scotiabank Saddledome fick först se en sammanfattande film från spelarens karriär. Sedan ”tvingade” fansen honom att göra två små ärevarv på isen. Iginla höll visserligen tillbaka tårarna, men bjöd istället på ett par rejäla leenden.

– Det blev lite påtvingad. Men killarna var grymma. Z (Zdeno Chara) och resten kom ut och stoppade mig från att lämna isen. Jag körde ett litet varv och dom tvingade mig att göra ett till. Men det var kul. Det blir ett minne för livet.

Iginla håller Calgarys klubbrekord i antal matcher (1 219), mål (525) och poäng (1 095). På 31 matcher med Boston Bruins den här säsongen har veteranen gjort 17 (6+11) poäng.

Matchen slutade med Bostonseger, 2-1. Iginla lämnade isen poänglös.

Iginla är den senaste i raden av trotjänare som inför den här säsongen bytt klubb och hyllats vid återkomsten. Den 1 december var Detroitsvensken Daniel Alfredsson tillbaka i Ottawa och fick en stående ovation av sina gamla fans.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL