”Monstret”: ”Jag vill vara med i OS”

HOCKEY

Jonas Gustavsson om succén i Detroit

Foto: Foto: Jessica Gow/TT.

Skador förstörde förra säsongen.

Nu har en starkare Jonas Gustavsson nått "Monster"-nivå igen. Det kan bära hela vägen till OS.

– Det är något jag verkligen vill, det var jättekul att vara med förra gången, säger Detroitmålvakten som fortfarande är obesegrad under ordinarie matchtid den här säsongen.

Den 29-årige Gustavsson, mer känd som "Monstret", har äntligen fått visa fansen i Detroit vad han går för.

Efter en lovande start på NHL-karriären fick han en del kritik under sin tid i Toronto där det blev tre säsonger och sammanlagt 107 spelade matcher.

I stället flyttade han inför förra säsongen till Detroit där det skulle bli en nystart.

Då kom skadorna. Långvariga problem med ljumskarna gjorde att han bara spelade sju matcher.

– Jag försöker hitta olika sätt att förebygga skadorna med hjälp av styrketräning. I somras ändrade jag lite på upplägget och körde med personlig tränare. Det har jag inte gjort förr och det känns som det har hjälpt, säger Gustavsson.

Sju segrar

Ändå har han redan drabbats av två lättare skador. Först en ljumskskada under försäsongen, sedan en nackskada.

– Jag hoppas jag har fyllt min kvot för den här säsongen, säger han.

En säsong som han börjat strålande. "Monstret" är fortfarande obesegrad under ordinarie matchtid, har sju segrar på åtta starter och en strafförlust som i statistiken räknas som en oavgjord match. Han har satt ordentlig press på Jimmy Howard om platsen som etta.

– Det rullar på bra och jag har bra självförtroende. Det är bara början på säsongen och man kommer att komma in i perioder när man förlorar lite matcher. Så det är bra att få många vinster i början så man har lite sparkapital och ta av när det blåser hårdare senare, säger Gustavsson som med 92,9 i räddningsprocent är näst bäste svensk i NHL.

Hårdare konkurrens

Bara Robin Lehner, Ottawa, är bättre, men honom besegrade Gustavsson i söndags.

Med Henrik Lundqvist som given etta i Sotji är det just Gustavsson, Lehner och VM-guldmålvakten Jhonas Enroth, Buffalo, som slåss om de återstående två platserna.

Gustavsson var andremålvakt bakom Lundqvist i Vancouver 2010.

– Det var en häftig grej, mitt första OS, sedan var det surt att vi åkte ut i kvarten.

Konkurrensen har dock hårdnat jämfört med 2010.

– Det var min första säsong här och då var det bara jag, Lundqvist och Johan Hedberg. Nu stöter man på svenskar då och då (totalt tio stycken har hittills spelat matcher), det är alltid kul. Lehner har också haft en bra start på säsongen och det är en kille som bara kommer att bli bättre och bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL