Lockades - med jakt

HOCKEY

Miljonär tar stjärnan Belfour till Leksand

Foto: SENAST I FLORIDA Ed Belfour är en av NHL:s mest meriterade målvakter. Han har vunnit Stanley Cup, OS och Canada Cup och blivit utsedd till NHL:s bäste målvakt två år.

Ed Belfour, 42, till Leksand.

Tack vare en privat sponsor i miljonären Per-Olof Ejendal som helfinansierat värvningen.

– Vi hade inte kunnat ro den här affären i hamn utan hjälp utifrån, säger Mikael Lundström, sportchef i Leksand.

Redan för två månader sedan tog Leksand kontakt med Ed Belfour.

Då var värvningen av Belfour långt ifrån realistisk, men i takt med att NHL-klubbarna valde andra förstemålvakter förbättrades Leksands chanser.

Sedan klev miljonären och företagsledaren Per-Olof Ejendal in i förhandlingen med Ed Belfour, enligt säkra källor till Sportbladet.

Höll sig undan

Leksands sportchef Mikael Lundström vill inte bekräfta att Ejendal finansierat köpet av Belfour, men säger att det bekostas av en privat extern finansiär.

Per-Olof Ejendal valde i går att inte prata med media.

– Personen som ”köpt” Belfour kommer att kliva fram inom kort, men vi säger inget förrän dess, säger Lundström.

Trogen i publiken

Per-Olof Ejendal är vd för Ejendals AB, som är en av Europas största leverantörer av skor, handskar och hudvårdsprodukter för yrkesfolk. Han är mångmiljonär och trogen Leksandssupporter och har sett de flesta hemmamatcherna sedan 1954.

I utbyte får Per-Olof Ejendal all reklamplats på Ed Belfours matchtröja och byxor.

– Det stämmer att finansiären ”äger” Belfour och rätten att ha egen reklam på honom. Belfour kommer alltså spela i en tröja med speciell reklam som skiljer sig från utespelarnas reklam, säger Mikael Lundström.

Ed Belfour kommer till Leksand 12 oktober. Han har redan fått ledigt från Leksand i december, då han ska tillbaka till Nordamerika för att bistå fru Belfour under ett planerat kejsarsnitt.

ARTIKELN HANDLAR OM