”Det var verkligen speciellt”

HOCKEY

Sportbladet på exklusivt besök hos Mats Sundin

TORONTO

Mats Sundin har skrivit ny hockeyhistoria.

Förste svensk att göra 500 mål i NHL.

Sportbladet har träffat honom för en exklusiv intervju i Toronto.

En avslappnad Sudden som berättar att den här säsongen i NHL kan bli den sista.

Och att han bor kvar i huset som skapade panik i Toronto när det var till salu i somras.

Foto: MR 500. ”Man är privilegierad som NHL-spelare, men det är ett otroligt inrutat liv man lever under vintrarna. Det kommer att ta tid att bryta det mönstret”, säger Mats Sundin i en stor Sportbladet-intervju.

Att Mats Sundin skulle nå drömgränsen 500 mål var ingen större överraskning.

Han stod ju på 496 då säsongen startade.

Inte heller att publiken i Air Canada Centre exploderade och gav honom en flera minuter lång stående ovation.

Sättet målrekordet kom till på var också typiskt. Numerärt underläge, sudden death och ett mäktigt slagskott som svischade förbi Calgarymålvakten Miikka Kiprusoffs vänstra axel och spikrakt upp i krysset.

Det var Suddens femtonde mål i sudden death. Det är rekord i NHL. Och det är typiskt Mats Sundin.

Att göra de där avgörande målen, som han gjort så många gånger i Tre Kronor.

- Det var verkligen ett speciellt sätt att få göra det där femhundrade målet. Jag kommer att minnas det så länge jag lever, sa Sudden till pressuppbådet efteråt.

Sådana saker kan man säga för att man ska säga det.

Engagemang hos publiken

Men Sudden har fått ett speciellt förhållande till Toronto. Han är på väg att bli lika stor som Börje Salming är hos stadens hockeyälskande fans.

- Jag vet inte om jag spelatfortfarande spelat, om jag varit på ett ställe där det saknats det här engagemanget hos fansen och allt folk runt klubben. Det motiverar mig och gör att jag spelar bättre. Det här är en stad och en klubb som inte vunnit Stanley Cup sedan 1967. Det är fyrtio år sedan. Det driver mig. Det vore en dröm att få göra det och det motiverar mig fortfarande, säger Sudden.

Men alla sagor har ett slut och det är inte alltid de är lyckliga.

Mats Sundin utesluter inte att den här säsongen är hans sista - hur det än går.

Klubben har en så kallad option för ytterligare en säsong, som ger dem rätt att förlänga kontraktet för att se till att han stannar i Toronto.

- Men jag har alltid rätt att säga nej. Om jag vill, säger Sudden.

Du har alltså inte redan bestämt dig för att fortsätta en säsong till?

- Nej. Jag har nått en ålder där jag verkligen tar en säsong i taget. Jag måste vänta och se hur jag känner framåt vårkanten. Både mentalt och fysiskt. Då kommer jag att ta ett beslut.

- Jag känner att man börjar komma lite till åren. Det är ett otroligt påfrestande schema och vi startade säsongen med att spela fyra matcher på sex dagar. Tar jag med träningsmatcherna just innan säsongsstarten, blir det sex matcher på nio dagar. Det känns i kroppen.

- Den återhämtar sig inte lika snabbt som när man var yngre.

Somnade 02.00 - träning 12.00

Det är förmiddag och frukostdags när vi träffas och Sudden laddar en skål med müsli och mjölk och två rostade brödskivor med ost.

Det var match igår och han somnade som vanligt vid tvåtiden på natten.

Men dagen efter är det träning.

Vid lunchtid. Som vanligt.

- Det här är verkligen ett speciellt sätt att leva. Jag har gjort det i sexton år nu. Man är privilegierad som NHL-spelare, men det är ett otroligt inrutat liv man lever under vintrarna. Det kommer att ta tid att bryta det mönstret, säger Sudden.

- Från det träningslägret startar i september och fram till april är varje dag schemalagd. Du vet precis vad du ska göra. Det går inte att ringa in och säga att man ska vara ledig en helg.

- Det är det som sliter mest, tror jag.

- Man sover, äter, tränar och spelar. Och de stunder man har lite tid över försöker man koppla bort allt som har med hockey att göra.

Du har levt så sedan du var nitton. Är du yrkesskadad?

- Det går väl att kalla det för det. Det är lite lekskola och långt ifrån den vardag som mina föräldrar och bröder växt upp med.

Här i Toronto har du lite Greta Garbo-stämpel över dig. Privat anses du hemlighetsfull och svåråtkomlig. Tidningen Toronto Star skickade en reporter till i Sverige i somras, men han kom hem tomhänt efter en vecka?

- Ja, men det hade bara varit att ringa min agent. Jag var utomlands när den där reportern var i Sverige, så det är inte så konstigt att han inte hittade mig. Jag har aldrig försökt gömma mig.

Men du drar en skarp gräns mellan yrkesrollen och ditt privatliv?

- Jag tycker att mitt privatliv bara angår mig och mina närmaste. Där drar jag en gräns.

Men anledningen till att Toronto Star skickade en reporter till Sverige, var att de trodde att du skulle lämna klubben. Ditt hus var plötsligt till salu?

- Ja, men jag bor fortfarande kvar. Jag hade planer på att sälja, men bestämde att om inget bud kommit före den 15 augusti skulle jag bo kvar.

En udda, nordamerikansk fråga: Vad är det bästa med att vara Mats Sundin?

- Det är att jag är otroligt nöjd med mitt jobb.

Och det är svårt att bara mer nöjd än efter en passerad drömgräns.

"Sundiiiiiiiiiiiiin..."

Vi tar en promenad runt kvarteret för att ta några bilder. Sudden står halvdold inne i en gränd, då en bil passerar, en hand sträcks ut genom sidorutan och föraren skriker "Sundiiiiiin".

Hur han nu kunde upptäcka att det var Sudden som stod där.

Vi rundar kvarteret och en bil stannar till på de för dagen ganska öde gatorna i Toronto (det är söndag förmiddag). En tjej i 25-årsåldern vevar ner sidorutan och ser ut som hon just börjat hyperventilera.

- Mats Sundin, stönar hon fram.

- Det är verkligen du! Jag trodde inte mina ögon. Du är min stora idol. Jag och mina bröder älskar dig. Jag måste få din autograf. Kan vi få ta ett foto?

- Självklart, säger Sudden.

Det är inget konstigt. Det är Toronto.

I den här staden har Sudden varit kung i sexton år nu och publiken har aldrig svikit honom. Han har levt i en stad, där han aldrig varit ifrågasatt.

När han ska åka vidare till träningen, står hela servicestaben utanför vårt hotell för att ge Sudden nycklarna till hans nya Mercedes. Mannen som lämnar över bilnycklarna vägrar till och med att ta emot någon dricks.

I stället står han med båda armarna sträckta i vädret, då Sudden gasar i väg.

- Go, Mats, go, skriker han rakt ut.

Det är inget konstigt.

Det är Toronto.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL