Spelarbussen användes till att utvisa flyktingar – nu rasar klubben

Foto: Jan Emanuelsson

avJacob Larsson

HOCKEY

Under tisdagen användes en buss med Malmö Redhawks logga för att utvisa flyktingar från Sverige.

Nu tar klubben avstånd mot det inträffade.

– Det var protester på platsen och det känns osmakligt att ha vår logga på bussen som var där. Vi vill inte förknippas med något sådant politiskt, säger Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård till Kvällsposten.

Klubben säger i ett uttalande på Twitter att bussen inte ägs av Malmö Redhawks och avsäger sig all inblandning i det inträffade.

”Det har kommit till vår kännedom att bussen stripad med Malmö Redhawks sköld i dag använts för deportation. Malmö Redhawks är inte ägare av nämnda buss, tar avstånd från det inträffade och har inget med det inträffade att göra”, skriver man och fortsätter:

”Bussen hyrs in av Malmö Redhawks i ändamålet att transportera laget till matcher, under övrig tid disponeras den av transportföretaget. Malmö Redhawks kommer att vidta åtgärder för att säkerställa att det inträffade inte upprepas.”

”Vill inte förknippas med någon sådant politiskt”

Bussen användes i syfta att köra flyktingar från Åstorp, strax utanför Ängelholm, till Sturup, där passagerarna sedan skulle utvisas.

– Det är inte optimalt att det står Malmö och vår logga på en buss som används i ett sådant sammanhang. Det känns osmakligt. Vi vill inte förknippas med något sådant politiskt, säger Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård till Kvällsposten.

Samma tidning skriver också att det rörde sig om en grupp afghaner som skulle utvisas, där många av de berörda var ungdomar. Protestanter ska ha funnits på plats i samband med händelsen.

– Vi får ta en diskussion med bussbolaget i morgon. Om vi ska ha en logga på bussen så ska den användas i bättre sammanhang, fortsätter Sylvegård.

Bussbolaget själva hävdar att beställningen ska ha kommit från ett annat bussbolag och att Redhawks inte haft något med saken att göra.

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM