”Jag har aldrig spelat en större match”

HOCKEY

TV: Se höjdpunkterna från matchen

TAMPA. Pittsburgh Penguins gjorde som Patric Hörnqvist sa att de skulle göra i nattens måste-drama i Tampa.

De svarade för säsongens match –  och vann.

Nu får han och lagkamraterna göra upp om en plats i Stanley Cup-finalen  i en direkt avgörande Game 7-klassiker hemma i Consol Energy Center.

– Jag har aldrig spelat en större match. Det är just sånt man drömmer om när man växer upp, säger ”Bengan” till Sportbladet efter 5–2-segern.

Efter den förödande hemmaförlusten i söndags – som ställde pingvinerna mot väggen  – var Patric Hörnqvist säker på sin sak.

– För mig finns det inga tvivel, vi kommer vinna nästa match och se till att vi får åka tillbaka till Pittsburgh för en sjunde, avgörande match, sa han.

Det lät karskt.

Men han hade rätt.

Pittsburgh stod för en enastående match i natt – i alla fall i 40 minuter – och vann med 5-2.

– Ja, det kändes verkligen som att det skulle bli så här. Den här gruppen var inte klar ännu. Vi har varit i den här situationen så många gånger, med tränarbyten och skadade spelare och en tung period i grundserien,  och alltid svarat upp på rätt sätt, säger ”Bengan” och fortsätter:

– Mycket riktigt gör vi vår bästa match i hela slutspelet. De två första perioderna har de i princip ingenting. Jag tror de får iväg elva skott. Och det är ett väldigt bra lag. Som spelar på hemmaplan. Det säger mycket om vad vi kan åstadkomma när vi spelar på rätt sätt.

Jagade kvitteringen

Sedan blev det visserligen ändå lite spännande i tredje, trots att gästerna hade ledningen med 3-0.  Brian Boyle gjorde två mål och ett hemmalag som fram till dess varit mycket platt och blekt fick plötsligt väldig inspiration och började jaga kvittering.

Bryan Rust dödade dock dramat i friläge drygt två minuter före slutet och sedan satte Nick Bonino femman i tom kasse också.

”Bengan” – som stod för assist till ett rasande vackert Sidney Crosby-mål i andra perioden – rycker på axlarna.

– Vi slappande av litegrann, vilket ofta händer när man har tremålsledning, och det går inte mot ett så här bra lag. Då kommer de. Men vi redde ut det och det är det viktiga.

Drömmer om

Nu avgörs hela konferensfinalen alltså i en Game 7-rysare i Consol Energy Center på torsdag – och i potten ligger en plats i Stanley Cup-finalen mot antingen San Jose eller St. Louis.

– Det är inget snack, det är den största match jag någonsin spelat. Det är sånt här man drömmer om när man växer upp och jag ska bara njuta av att jag får vara med om det, säger Hörnqvist.

För Lightning gäller det att försöka återskapa magin från ifjol.

Även då förlorade denär de hade chans att avgöra sjätte konferensfinalen hemma i Amalie Arena – mot New York Rangers – men åkte sedan till Madison Square Garden och vann med 2–0.

Ska de kunna upprepa den bedriften måste dock många – inte minst Victor Hedman, som hade en sällsynt tung kväll den här gången – spela mycket bättre.

– Ja, de var bättre än oss 40 minuter i kväll. Så vi måste höja oss rejält. Så är det bara, säger coachen Jon Cooper.

Se fler klipp och höjdpunkter på viasatsport.se

ARTIKELN HANDLAR OM