Åkte trettio mil som liten för att få se Dif

HOCKEY

Från supporter till poängkung – nu jagar Hultström rekordet

1 av 3

Med nio poäng på tre matcher sköt han laget vidare till kvartsfinal.

Linus Hultström, 23, har gått från supporter på läktaren till offensivt vapen på isen och nu berättar Djurgårdsbacken om sin kärlek till klubben.

– Jag kan alla klackens ramsor och känner mig stolt varje match, säger succébacken.

Till att börja med – en liten fingervisning av Hultströms makalösa vecka:

Johan Åkerman har rekordet för flest poäng av en back i ett SM-slutspel. HV-spelaren gjorde 16 poäng i slutspelet 2008.

Hultström är mer än halvvägs till den siffran – redan efter tre matcher.

Djurgårdsbacken har gjort nio poäng i åttondelsfinalserien mot Brynäs, bara två poäng färre än vad fjolårets vinnare i backarnas poängliga i slutspelet, Tim Heed, gjorde på 15 matcher.

Ni ser.

En poängproduktion långt utöver det vanliga.

– Det är så klart trevlig statistik. Att nämnas i sådana sammanhang är förstås roligt. Men jag måste vara tråkig och säga att mina poäng som jag har gjort inte räknas nu. Nu är det kommande matcher som kommer att räknas, säger 23-åringen blygsamt när Sportbladet träffar honom efter en träning, dagen innan kvartsfinal ett mot Frölunda.

Han lyfter sällan fram sig själv i intervjuer, berömmer aldrig sina insatser och verkar till och med ta den nuvarande poängsuccén med en axelryckning.

Lite så där klyschigt ödmjukt, vid första påseende.

Men det tycks komma naturligt.

Istället pratar Hultström om laget och hyllar samarbetet med backtränaren Stefan Nyman.

– Han har varit till oerhört stor hjälp. Vi har jobbat på spelet över hela banan. Och nu märker jag att jag lyckas hålla uppe en jämn och hög nivå. Förra säsongen var det upp och mycket ner. Upp och ner.

Vad har Nyman gjort med dig?

– Framför allt är det defensiva jobbet som vi tryckt på. Det har jag visserligen tänkt på i flera år, men det är nu det börjar sätta sig. Jag kan ta ansvar hemåt också. Men Stefan har också påmint mig att inte glömma bort det jag är bra på, säger Hultström som tidigare fått kritik för att vara ”fööör” offensiv.

”Har fått skit”

Han hymlar inte heller om att han trivs bäst i anfallszonen.

– Ska jag vara ärlig är det inte så roligt att vara i egen zon och jag försöker ta mig därifrån så snabbt som möjligt. När jag är på isen vill jag få laget att spela i anfallszonen, förklarar han sin offensivlusta innan hans skarpladdade bössa kommer på tal.

– Självklart skjuter jag ju för att göra mål. Men samtidigt vet mina lagkompisar om att jag skjuter så fort jag får läge. Om man inte skjuter blir det inga mål, men det är klart att jag fått skit för att jag tagit dåliga avslut också.

Nu har du över 37 procent i skotteffektivitet. Är det en slump eller träffar du målet mer än andra?

– Jag har jobbat mycket på att försöka träffa målet. Om inte pucken går i mål blir det åtminstone en retur som kan bli en farlig målchans. Fokus ligger på att träffa målet, inte ta i så jag skiter på mig.

Men många av dina mål har ju kommit efter riktigt hårda skott?

– Skottet har jag egentligen alltid haft. Det har varit bra. Sedan har jag nött på det, man har ju skjutit några direktskott genom åren…

Hultström kom till Djurgården inför säsongen efter fjolårets succésäsong i Leksand.

Och det är knappast någon slump.

Att han hamnade i Djurgården, alltså.

Under hela sin uppväxt hemma i Vimmerby har Hultström följt Stockholmsklubben på nära håll.

– Djurgården är mitt favoritlag sedan jag var liten. Pappa har varit djurgårdare hela sitt liv och tvingade mig nästan att bli det också. Vi har varit uppe och kollat på både hockey och fotboll under hela min uppväxt.

– Därför var det speciellt när jag kom hit och fick dra på mig Djurgårdströjan. Varje match känner jag mig stolt, fortsätter han.

Stod du i klacken när du var ung?

– Nej, vi satt mest på sittplats. Men jag gapade och skrek lika mycket som klacken ändå. Jag kan de flesta ramsorna, i alla fall.

Hur är det att spela inför Djurgårdens publik?

– Det ger oss extra energi som kan vara matchavgörande. I går (läs måndagens match mot Brynäs) var ett sånt läge. Vi fick mycket energi. Och är det en dag som man är lite seg i benen och inte har den extra energin, då kan man bara lyssna på publiken och få energin.

Hur ofta sneglar du mot läktarna under matcherna?

– Man tittar ju dit ofta. Det är både positivt och negativt. Man måste kunna hålla fokus på spelet också, men det är klart att man stannar till för en sekund och tar till sig av atmosfären.

Tung period i Linköping

Hockeykarriären har trots allt inte alltid pekat spikrakt uppåt.

Under tiden i Linköping för snart två år sedan upplevde Hultström en tung period med utebliven speltid och inget förtroende från lagledningen.

– Jag var utanför laget och spelade sporadiskt. Det var tuffa tider, det ska jag inte sticka under stolen med. Att sitta uppe bland pressfolket och kolla på matcherna i stället för att sitta på bänken och kanske få spela var tungt. Men det stärkte också skallen, berättar han.

– Sedan kom jag till Leksand och fick förtroendet att spela mitt spel och fick chansen att visa vad jag kan och vilken hockeyspelare jag är. Att produktionen gick bra var pricken över i.

I Djurgården har han lyft sig ännu ett snäpp och nu vill han lyfta hela vägen till ett SM-guld.

– Klart att tanken på SM-guld finns där någonstans. Det var ett tag sedan Djurgården tog SM-guld och det hade varit otroligt trevlig att få vinna.

Minns du klubbens senaste guld?

– Det måste jag erkänna att jag inte gör, säger Hultström som bara var nio år gammal när det togs, 2001.

Sedan utbrister han:

– Men jag hoppas att jag får skapa nya minnen.

ARTIKELN HANDLAR OM