Rikard Grönborg

”Inget nedköp att komma till Rögle”

Av: 

Eric Persson

HOCKEY

ÄNGELHOLM. Han är stortalangen som briljerade i juniorlandslagen, vann SM-guld och skrev NHL-kontrakt.

Nu tar Rögleforwarden Sebastian Wännström, 25, revansch – i Tre Kronor.

– Jag såg det inte som ett nedköp att komma till Rögle, säger han.

– Han har haft en brokig väg, men när han kom till oss sa jag: ”Vad hindrar dig från att komma med i A-landslaget?”.

När Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson i maj 2015 lockade till sig Sebastian Wännström var det en stukad spelare som skrev på ett tvåårskontrakt med SHL-nykomlingen.

Tre år tidigare var Wännström en av hockey-Sveriges hetaste spelare när Brynäs tog SM-guld, och den då 21-årige forwarden skrev på ett NHL-kontrakt med St. Louis Blues.

– Han har alltid varit en sniper, i alla juniorlag gjorde han mest mål. Har man varit en av de bästa i sin ålder är det upp till en själv hur mycket arbete man lägger ner för att komma dit igen, han har förstått det och i takt med det har framgångarna kommit, säger Carlsson.

”Inget nedköp”

Honungsglaserade skinkstekar, potatis, gräddsås, ägg och sallad ligger på tallriken när Sebastian Wännström sätter sig vid ett bord i Lindab arenas restaurang.

Decibelnivån är hög, isen har blivit ersatt av sittplatser och på scenen repar artisterna som ska uppträda på Ängelholms 500-årsjubileumsfest.

– Jag såg det inte som ett nedköp att komma till Rögle efter tre år i USA, för mig var det ett steg i rätt riktning. Jag hade inte gett upp, jag såg det som en utmaning. För SHL är en riktigt bra liga, säger Wännström.

Under sin första säsong i Rögle gjorde Wännström 21 poäng (14+7). Som seniorspelare hade han aldrig tidigare gjort så många grundseriepoäng, ändå var han inte nöjd.

Träning bakom succén

En sommar i Ängelholm med stenhård träning i Rögles regi kan ha varit nyckeln till nästa utvecklingsnivå. Den här SHL-hösten har 25-åringen gjort 13 poäng (8+5) på 13 matcher och varit en av ligans bästa spelare.

– Men jag känner att det har gått upp och ner, jag har mer att ge, säger han.

Söndagen den 23 oktober tillbringade han sin lediga tid ungefär som han brukar: fika med några lagkamrater. Då ringde mobiltelefonen.

– Jag gick ut och svarade, och då var det Rikard Grönborg. Det hade jag inte förväntat mig.

Tre Kronors förbundskapten meddelade Rögles succéman att han var uttagen till Karjala cup. Wännström gick tillbaka till fikabordet, höll nyheten för sig själv men bubblade av lycka. Han – som hade spelat i alla juniorlandslag – skulle få A-landslagsdebuta.

– Det var riktigt stort när jag fick dra på mig landslagströjan som junior, det var nästan gåshud när jag fick göra det i junior-VM. Jag har alltid haft ett driv att komma med i A-landslaget också, säger han.

Inget bud av Brynäs

I Brynäs vann Wännström SM-guld både som junior och senior. Han bildade en fruktad kedja tillsammans med två andra Gävlekillar, Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg. De har etablerat sig i NHL, Wännström fick bara spela i AHL under sin tid i Nordamerika.

När han ville tillbaka till Sverige för att ta nästa steg hörde Brynäs inte av sig, i stället nobbade han några andra klubbar för nykomlingen Rögle.

– Jag vill ta revansch på mig själv. Jag tycker inte att jag hade tre jättetunga år i USA, men det gick inte heller spikrakt uppåt. Då är det skönt att bidra i ett bra lag som Rögle, säger han.

Minns du när ”Masken” antydde att du kunde nå Tre Kronor?

– Jo. Han sa nog det för att ingjuta lite mod i mig, ger man sig fan på det får man chansen. Det var roligt att höra, det gav inspiration. Han var en så bra hockeyspelare och är så respekterad, det han säger lyssnar man på.

Sen säger Wännström:

– Drömmen är fortfarande att spela i NHL, det är vad jag kämpar för. Men för att ta mig dit måste jag ta många steg, och nu försöker jag utvecklas i Rögle.

Och i Tre Kronor.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rikard Grönborg

Calle Järnkrok

Jakob Silfverberg

St. Louis Blues

Tre Kronor

Brynäs IF

Rögle BK