Polisen: "De hade gigantiska bröst"

HOCKEY

Förundsersökningsledarens motivering till nedlagda utredningen väcker starka reaktioner

Foto: Händelsen ägde rum på nattklubben Rest Marité i Östersund.

Utredningen mot hockeyspelaren i Björklöven lades ner och polisen angav att en förmildrande omständighet var – målsägandes bröststorlek.

Motiveringen har väckt starka reaktioner.

– Jag har aldrig stött på något liknande, säger Thomas Bodström.

Det var under natten till i lördags som Björklöven meddelade att en av spelarna i laget stängs av efter en lagfest på en nattklubb i Östersund.

Spelaren misstänktes för bland annat sexuellt ofredande och i polisanmälan framgick det att spelaren gett sig på två kvinnor och tagit den ena på både brösten och rumpan.

Väckt starka reaktioner

Men kort senare meddelade den jourhavande förundersökningsledaren Mikael Lundberg att utredningen läggs ner och till Expressen har han motiverat varför:

– När det gäller det sexuella ofredandet så stod de vid ett barbord och så kommer han i fyllan och hänger armarna om två stycken bakifrån, och då råkar han snudda till bröstet på den ena. Och det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, säger Lundberg till tidningen.

Till SVT gav han ett liknande svar:

– Han var väldigt full och raglade över tjejen. Hon hade väldigt stora bröst och det var svårt att inte snudda vid dem.

"Ska leda till åtal"

Lundberg sitter i övrigt med i en grupp som ska utveckla metoderna för att klara upp våldtäkter, men hans motivering har väckt starka reaktioner och fördöms av bland andra av advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström.

– Man har ett ansvar för sin "klubba på isen", som man brukar säga. Och även för sina händer på armarna. När det gäller klubban brukar det resultera i utvisning och när det gäller händerna brukar det leda till åtal. Det ska det göra i det här fallet också, säger han till Sportbladet.

– Det låter väldigt märkligt. Bröststorleken ska förstås inte ha en betydelse. Jag har aldrig tidigare stött på att någon talat om bröststorlek i det här sammanhanget. Och då har jag haft väldigt många liknande fall.

Sportbladet har sökt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, och han hälsar att han inte vill kommentera motiveringen. Inte heller Anders Ygeman, inrikesminister och med ansvar för bland annat polisen, vill kommentera.

Sportbladet har också, utan framgång, sökt Mikael Lundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM