Nummelin, 43, klar för spel i norska ligan

HOCKEY

Karriären går vidare för finske backveteranen

Foto: Petteri Nummelin.

Han är 43 år gammal, har spelat 15 VM-turneringar och avverkat 139 NHL-matcher.

Men karriären är inte över för Petteri Nummelin.

Finländaren har skrivit på för ännu en säsong i norska Storhamar.

Petteri Nummelin är född 1972, är årsbarn med Jaromir Jagr men har även en annan sak gemensam med den tjeckiske världsstjärnan.

Han har fortfarande en aktiv ishockeykarriär.

I dag blev det officiellt att den finländske backveteranen har skrivit på för ett år med den norska elitklubben Storhammar. Nummelin lämnar därmed finska moderklubben TPS där han spelat de två senaste säsongerna.

– Han har mycket erfarenhet och är väldigt rutinerad. Vi får en härförare som går framåt både på isen och i omklädningsrummet, säger Storhamars sportchef Rakstad Larsen till norska HA.

Gedigen meritlista

Nummelin har i Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild spelat 139 matcher i NHL, vunnit VM-guld med Finland, 1995 i Sverige, och assistligan i två VM-turneringar. Det har även blivit spel i Frölunda i två säsonger på 90-talet, men mest förknippad är nog backen med scweiziska Lugano där det totalt blev tio säsonger.

– Att vi hämtar in Petteri Nummelin kan tolkas som att vi bryter vår ungdomssatsning, men i vår värld är det precis tvärtom. Vi får en person som kan utbilda andra och en extra upplevelse 25-30 minuter varje match i det defensiva spelet. Och en person som har vunnit en hel del, säger Rakstad Larsen.

Petteri Nummelin har spelat ishockey på elitnivå i 26 år utan avbrott och har deltagit i 15 VM-turneringar – flest i historien.