Mårts: ”Kommer aldrig träna i Sverige igen”

HOCKEY

ST PETERSBURG. Pär Mårts fick avsluta sin sista match som förbundskapten med en ursäkt till motståndarcoachen.

– Jag är ledsen att vi inte kunde göra det svårare för er, sa han vänd mot Kanadas coach Bill Peters.

I övrigt hade han inga ursäkter.

– Nej, vi var inte bättre än så här. Vi ska inte gå vidare.

Han stod där efter matchen som den Pär Mårts han är. Lite kryptisk, lite svävande, men ändå helt klar över att hans Tre Kronor var chanslösa mot Kanada och att han skämdes över insatsen.

– Ja, jag är besviken på att vi inte bjöd upp till dans. Vi representerar ju Sverige. Då ska det inte se ut så här. Vi vinner inte närkamperna och är inte bättre än en kvartsfinal. Vi ska inte gå vidare. Det är bara att konstatera, säger han.

Att han blev den självklara måltavlan efter sin sista match som förbundskapten har han full förståelse för. Mårts fick inte ut vad han själv hoppats av det här VM-laget, hur tunn truppen än blev till slut.

– Jag är en del av laget och är besviken på mig själv för att jag inte får spelarna att prestera bättre. Det ska vara mer kamp och mer jämnt i en kvartsfinal i VM, men vi räcker inte till helt enkelt.

”Kommer aldrig träna i Sverige”

Vad det en alldeles för svag trupp du tog ut?

– Vi har det vi har och jag känner ingen ånger över det. Jag tycker att jag tog ut det bästa laget som fanns tillgängligt. Och jag tycker inte att man ska skylla på en massa saker. Vi förlorade för att vi inte var tillräckligt bra. Det räcker så.

Det blev väldigt många nej från NHL, kan du känna att du har någon del i det?

– Nej, det får ni fråga spelarna om. Jag har inte känt att det varit några problem i mina relationer med NHL-spelarna.

På fredagen flyger Mårts och laget hem till Sverige igen, direkt från St Petersburg. Mårts har kontrakt till den 31 maj.

– Jag ska åka till Stockholm och lämna tillbaka tjänstebilen och datorn. Sedan får vi se. Jag har inga planer. Det enda jag vet är att jag aldrig kommer att träna ett lag i Sverige igen.

ARTIKELN HANDLAR OM