Heed: "Jag har varit uträknad"

HOCKEY

Backen fick NHL-chansen ingen kunde tro för några år sedan

Han skrev NHL-kontrakt – men hamnade i hockeyallsvenskan.

Fyra år senare kom belöningen ingen trodde på.

– Jag har varit uträknad, säger Tim Heed som fått sin NHL-chans.

För bara några år sedan var Tim Heed knappast ett eftertraktat namn i svensk hockey.

Backen draftades förvisso 2010 och skrev på ett NHL-kontrakt två år senare, men till vardags hade han en undanskymd roll i Växjös trupp och fick begränsat med speltid.

Och till slut lånades han ut till allsvenska Västerås.

Drömmen NHL var långt borta.

– Det var en nyttig tid. Jag fick lära mig att allt inte kommer gå hur lätt som helst, utan att man måste jobba hårt för det, säger Heed.

Även om 25-åringen själv alltid trott på sig själv, medger han att inte många andra kunde tro – just då, säsongen 2012-13 – att han i framtiden skulle få sin chans i NHL.

– Mina lagkamrater hade nog inte trott på det, säger han.

– Vägen har inte varit spikrak. Den har varit krokig och jag har varit uträknad, men jag har alltid följt min målsättning och trott på mig själv.

"Brinner så otroligt mycket"

Bara två säsonger senare, efter flytten till Skellefteå, var han plötsligt landslagsman.

Och efter säsongen därpå, i våras, skrev han på ett nytt NHL-kontrakt med San José Sharks som kommer ge honom chansen i världens bästa liga.

– Vissa behöver gå en längre väg. För vissa tar det längre tid att utvecklas. Men jag har hela tiden känt att jag tagit små, små steg framåt och blivit bättre. Jag brinner så otroligt mycket för hockey, varför inte satsa på det? Jag ville bevisa för andra och för mig själv, säger Heed som tackar Skellefteå för utvecklingen.

– När jag kom till Skellefteå var det ett steg upp vad gäller träning. Allt var en ny nivå. De är duktiga på att utveckla individen och se till vad den behöver.

– Sedan har jag också fått förtroende och fått spela trots att man gjort något misstag. Skellefteå fick in mig på rätt spår.

Nyligen fått barn

Det var i våras Tim Heed skrev på NHL-kontraktet och det betyder dubbel lycka för backen eftersom han kort senare fick sitt första barn, Colin, tillsammans med flickvännen Josefine.

– Det blev mycket på samma gång där. Han är snart tre månader gammal och det kommer förstås bli tufft att vara ifrån honom i början. Men de kommer lite senare, när jag har ordnat med lägenhet, och det ska nog gå bra.

Heed är medveten om den hårda konkurrensen i San José Sharks (Stanley Cup-finalist förra säsongen), men tänker slåss om en plats i laget direkt.

– Jag åker över för att ta en tröja, men om det blir AHL kommer jag att fortsätta tro på det. Konkurrensen är tuff, men jag ser fram emot det.

ARTIKELN HANDLAR OM