Spektakulära segerfiranden: ”Ett gäng idioter”

Carolina Hurricanes segerritualer skapar debatt

Av: Per Bjurman

Publicerad:

NEW YORK. Det gamla NHL-gardet muttrar och tjurar och kallar dem idioter.

Men spelarna i Carolina Hurricanes har inga planer på att sluta fira sina hemmasegrar med spektakulära upptåg för det.

– Nej, tvärtom. Att somliga blir sura gör det ju bara ännu roligare att hitta på nya grejor, säger svenske centern Lucas Wallmark.

Snygga mål, hårda tacklingar och räddningar som trotsar naturlagarna i all gloriös ära.

Den pågående NHL-säsongens hetaste samtalsämne är det som händer när Carolina Hurricanes vinner sina matcher i PNC Arena hemma i Raleigh.

Det börjar med att hela laget kör den isländska ”vulkanen” ihop med publiken. Sedan…ja, sedan kan vad som helst hända. Ibland dansar de limbo under utsträckta klubbor, ibland agerar de fallande bowlingklot och ibland – som senast – imiterar de hela baseboll-matcher.

Ingen har någonsin sett något liknande i NHL-tidigare.

Carolina Hurricanes firande har uppmärksammats på sistone.
Foto: TT
Carolina Hurricanes firande har uppmärksammats på sistone.

– Det började med att vi tänkte att vi skulle göra något mer än det där vanliga med att samlas i mittcirkeln och tacka publiken med uppsträckta klubbor, berättar Lucas Wallmark, numer lagets ende svensk, på telefon från North Carolina.

– Sedan har det bara vuxit och vuxit och verkligen blivit en grej. Det är fantastiskt roligt, både vi spelare och publiken har verkligen kul. Allra främst kanske kidsen. Jag tror till och med det drar mer folk till matcherna och det är ju såklart bara positivt.

1 av 4

Nya upptåg planeras hela tiden i truppen och kreativiteten tycks flöda. Alla som vill får komma med på förslag hur nästa seger ska firas, berättar Lucas, men det är framförallt veteranen Justin Williams – känd under smeknamnet ”Mister Game 7”, eftersom han under karriären avgjort en sådan mängd Game 7-draman i Stanley Cup-slutspelet – som står för idéerna.

Foto: Gerry Broome / TT
Justin Williams är mannen bakom de flesta idéer

– Ja, han är den mest aktive och kommer på lysande grejor hela tiden, fortsätter den 23-årige Umeå-sonen.

– Det är en speciell känsla att åka till hallen och veta vad vi har planerat ifall vi vinner. Det ger faktiskt lite extra inspiration.

Alla är dock inte lika förtjusta. Några grånande ”old school”-karaktärer i den nordamerikanska hockeyvärldens källarvalv har grymtat mycket upprört under vintern. Brian Burke, före detta general manager i bland annat Toronto och Vancouver, sågade firandet som ”oprofessionellt” och ”absurt, amatörmässigt trams som hör hemma i knatteligor” i en kanadensisk tv-show för några månader sedan – och så sent som i helgen fick konservative evighetstyckaren Don Cherry, 85, ett regelrätt utbrott i ”Hockey Night in Canada”-sändningen.

– Jag tycker att de är ”a bunch of jerks” (ett gäng idioter). Man gör inte så här i NHL. Det är ett skämt, rasande han.

Hurricanes svar: 

De tryckte omedelbart upp T-shirts med orden ”Bunch of jerks” tryckta på bröstet.

– Ja, he he, jag såg det. Det är väl en viss ålderskategori som har lite svårt för det vi håller på med, kluckar lagets blågule andrecenter.

– Men det är inget som kommer hindra oss. Tvärtom, att somliga blir sura gör det ju bara ännu roligare att hitta på nya grejor

Risken finns att Cherry och Burke och andra surgubbar tvingas vänja sig, för Hurricanes är just nu ett av ligans hetaste lag, jagar precis under strecket i östra konferensen och ser ut att ha en god chans att äntligen bryta en tio år lång slutspelstorka.

– Ja, det har sett riktigt lovande ut ett tag. Vi spelar bra och känner absolut att vi har en chans att ta oss till playoff den här gången, konstaterar Lucas.

Bäva, old timers…

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!