Johansson: NHL har drabbats av ”Phillyflu”

HOCKEY

Fjolårsfinalisterna upplever just nu skilda världar.

Medan Chicago Blackhawks är utanför slutspelsplats i väst, leder Philadelphia Flyers östra konferensen.

NHL har drabbats av ”Phillyflu” igen.

Den enkla förklaringen bakom Chicagos fall är att man tappade riktigt bra spelare på grund av lönetaket. Men, säger ni säkert, de har ju fortfarande kvar världsklasspelare som Marian Hossa, Jonathan Toews,

Patrick Kane samt backarna Brent Seabrook och Duncan Keith. Jo, det är möjligt. Men de tappade det så viktiga skiktet strax under, bra rollspelare, sådana som spelade 20 minuter/match, och gjorde det riktigt bra. Dustin Bufyglien, Kris Versteeg och Andrew Ladd var hårdföra med rätt karaktär, som försvann.

I Philadelphia vimlar det däremot av hårdföra spelare av rätt karaktär.

Under 70-talet, när ”Broad Street Bullies” härjade som värst, talades det om ”Phillyflu”. Influensan som drabbade spelare lagom till matchen mot Philadelphia. Detta hängde i även när jag spelade i slutet av 80- och början på 90-talet.

Med Chris Pronger, Mike Rich-ards, Scott Hartnell och de gubbarna är ”Phillyflu” tillbaka.

Det gör ont att möta dem. Fansen i arbetarstaden förväntar sig att de ska spela hårt. Det är en identitet som alla i laget köper och förstärks av alla gamla Flyersspelare i ledningen som Bobby Clarke och Paul Holmgren med flera.

Coachen Peter Laviolette är också en tuffing. Men det finns en tanke bakom hela tiden. Jag har heller inte sett Laviolette göra reklam för fem olika produkter på tv...

Lidström är sjukt bra

Om man vinner matcher utan att spela bra, och utan att inse det, kan det gå snabbt utför. Det är vad som har skett i Washington som förlorat sju matcher i följd. Och det har mycket med ödmjukhet att göra. Och det börjar hos tränaren i Washington, Bruce Boudreau, som verkar mer intresserad av att göra tv-reklam än att träna laget. Hur ödmjuk är man om man skriver en bok om sin tränarkarriär efter två år i NHL? Efter varje förlust skyller han på spelarna. Han kanske skulle titta sig själv i spegeln lite?

Efter alla mina år i Capitals är mitt hjärta i organisationen, jag vill att det ska gå bra för dem. Men när vissa bryr sig om annat än att vinna matcher, då blir jag besviken.

Efter två katastrofala slutspel känns det inte som om Boudreau har många livlinor kvar.

Efter 19 år och 1 442 matcher gjorde Nicklas Lidström sitt första NHL-hattrick. Vad ska man säga? Det är ju sjukt bra. Målen kanske inte ser mycket ut för världen, men det är inte tur att de slinker in, han siktar där. Tre slagskott från blålinjen, det är klassiskt!

NHL PÅ VIASAT HOCKEY:

I kväll: Pittsburgh–NY Rangers 01.05. Lördag: Philadelphia–NY Rangers 19.00. Måndag: Ottawa-Washington 01.35. Onsdag: Dallas–Montreal 03.05.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL