Niklas Persson klar för Tampa Bay

avEmil K Lagnelius, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

NHL-debuterar vid 31 års ålder: ”Jag vill visa att jag kan”

Vid 31 års ålder får äntligen Niklas Persson chansen i NHL.

Forwarden har skrivit på ett ettårskontrakt med Tampa Bay Lightning.

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger han till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN

Forwarden Niklas Persson är en late bloomer i svensk ishockey. Han slog igenom i Leksand och utvecklingen fortsatte i en positiv anda under åren i Linköping, där han även blev uttagen till Tre Kronor.

Efter ett år i KHL och ännu ett lyckat VM är det dags för NHL – som 31-åring. I kväll blev det officiellt att han spelar i Tampa Bay Lightning nästa säsong.

– Det känns jättekul och grymt inspirerande, säger han.

”Skulle ångra mig”

– Under säsongen dök det upp intresseanmälningar från NHL. Jag hade redan förlängt i Ryssland och hade inga planer på något annat, men när chansen kom som den gjorde var jag tvungen att hoppa på det. Annars skulle jag ångra mig resten av livet.

Förutom Tampa fanns Columbus och Florida med i bilden.

– Det här kändes bäst av de alternativ jag hade. Jag åker över för att ta en plats i NHL. Det är där jag vill spela, absolut. Jag har skrivit ett tvåvägskontrakt, och det finns säkert en utväg om jag skulle behöva det, men jag har inga andra tankar än att spela i NHL. I värsta fall får jag spela i AHL och visa att jag ska ha en chans. Jag åker inte hem utan ett ärligt försök.

”Hade gett upp NHL”

Perssons lön är ännu inte offentliggjord. I Ryssland skulle han enligt Sportbladets uppgifter ha tjänat cirka åtta miljoner kronor efter skatt kommande säsong. Den lönen nästan halveras i NHL.

– Självklart går jag ner mycket i lön, men jag gör det här för att få spela i NHL. Jag är uppvuxen med NHL och 98 procent av världens bästa spelare är i NHL. Jag vill visa att jag kan spela där, säger Persson.

– Jag hade gett upp de flesta tankar om att få spela i NHL, men det har alltid funnits där någonstans i bakhuvudet. Jag har utvecklats för varje år som gått och känner att det finns mer att ta av.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL