Johansson: Det är större rivalitet mellan Crosby och Ovetjkin än vad folk tror

HOCKEY

På nyårsdagen flyttar NHL ut under bar himmel.

Och tecknen i skyn talar för Pittsburgh och Sidney Crosby.

Det är dags för Winter Classic. Den årliga utomhusmatchen brukar vara en iskall historia – vädermässigt.

Nu känns den hetare än någonsin – sportsligt, då rivalerna Pittsburgh och Washington brakar samman inför cirka
65 000 åskådare på Heinz Field i Pittsburgh.

Förväntningarna är högt uppskruvade. Och det är mycket prestige inblandat mellan de båda lagen som inte gillar varandra.

Det började redan på min tid i Capitals då vi förlorade mot Penguins i fyra slutspel under 90-talet. Det är ett hatmöte, personifierat av de båda superstjärnorna Sidney Crosby och Alex Ovetjkin. Två skilda spelare.

Crosby är mer ordning och reda, allround medan Ovetjkin är lite mer pajas och målskytt. Crosby har inte mycket till övers för ”Ovis” målgester och stil, och jag tror han har mer emot Ovetjkin än tvärtom.

Alltid bra

Det är därför ”Sid” alltid gör grymt bra matcher mot Washington. Han vill visa vem som är bäst. Det är en större rivalitet mellan de båda än vad folk tror.

Det är även två helt olika spelstilar som kolliderar där Washington är gladhockeyns gäng som alla älskar just nu. Medan Penguins mer handlar om struktur och tuffhet, de har till exempel flest fajter i hela NHL.

Jag tror inte hemmaplan nödvändigtvis är en fördel för Pittsburgh, de har ju heller aldrig spelat på Heinz Field tidigare.

Däremot talar två andra saker för Penguins:

De har spelat Winter Classic tidigare.

De har bättre karaktär i laget, och är därmed bättre rustat att hantera eventuella yttre problem som väder och vind.

För man får vara beredd på att det kommer ske oförutsedda saker.

Snöstorm eller regn. Puckar som studsar snett.

Man måste spela med större marginaler, vara mer kvicktänkt och passa pucken mer distinkt, med bättre precision för det är lätt att den hoppar över bladet.

Månskensrink

Jag är så pass gammal att jag spelade division 2-hockey på så kallade månskensrinkar när jag växte upp. Jag kommer inte ihåg något negativt, det var tvärtom mysigt och man tvingades dricka varmt i paus för att hålla värmen.

Winter Classic är bra för NHL och sporten då den påminner oss om rötterna.

Samtidigt tar vi ett kliv in i framtiden då Viasat sänder matchen i 3D. Min kollega Niklas Holmgren kommer säkert att ducka för pucken i kommentatorsbåset.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL