Liwing talar ut: ”Handlar inte om polisärendet”

Foto: Bildbyrån

avErik Karlsson

HOCKEY

Jonas Liwing lämnar Södertälje med ett år kvar på kontraktet.

Nu talar SSK-backen för första gången ut om den ödesdigra kvällen och uppbrottet från klubben – som inte handlade om den misstänkta misshandeln.

– SSK har varit tydliga med att de inte lagt något värde i polissaken, det är att jag druckit alkohol. Det känns märkligt, flera andra spelare var ute samma kväll, säger han.

Ända sedan februarikvällen som slutade med en misshandelsanmälan och avstängning från laget har SSK-backen Jonas Liwing varit tyst.

SSK har inte velat att han ska uttala sig.

Men nu har parterna kommit överens om att bryta kontraktet ett år i förväg och Jonas Liwing vill berätta om kvällen som gjort honom klubblös och misstänkt för misshandel.

Allt började med en middag med ett gäng kompisar som oplanerat övergick till ett par drinkar med lagkamrater.

– Sen tog jag en taxi hem och hamnade i en schism med taxichauffören angående betalningen, säger Jonas Liwing.

”Hävdar självförsvar”

Vadå schism?

– Jag behöver inte gå in på detaljer men vi hamnade i en schism och sen klev vi ur bilen. Han hävdar att jag misshandlat honom och jag hävdar självförsvar.

Ärendet är fortfarande en polissak och Liwing säger att han inte hört något alls sedan den kvällen.

Södertälje gjorde däremot klart redan tidigt i mars att 35-åringen inte har någon framtid i klubben. Men enligt Liwing har det ingenting med misshandelsmisstankarna att göra.

– Nej det är inte därför jag får lämna laget. SSK har varit tydliga med att de inte lägger något värde i det, det är för att jag har druckit alkohol.

Vad tänker du kring det?

– Det är jättetråkigt, jag har trivts jättebra i Södertälje. Det känns som att vissa har kommit undan med ett slag på fingrarna medan jag inte gör det.

Du är inte ensam om att ha druckit alkohol?

– Nej, vi hade lagfest två veckor tidigare som alla visste om och den aktuella kvällen var jag inte heller själv på stan. Det är lite tråkigt att bedömas annorlunda.

”Framställs som någon som slår ner folk”

Om det nu handlar enbart om alkoholen, varför tror du att de straffar dig annorlunda?

– Det är en bra fråga, jag har ställt mig den hundra gånger och har inget bra svar. SSK har fått en del negativ publicitet på grund av andra händelser och bägaren rann kanske över på något sätt här. Men det är bara spekulationer.

Han vill inte kritisera SSK:s hanterande av frågan i stort, men han är glad att ha fått berätta sin historia.

– Det har varit jobbigt för mig, jag har framställts som någon som går och slår ner folk på stan. Visst, jag borde ha åkte hem tidigare och jag borde inte satt mig i en situation där jag blir anmäld för misshandel. Men det är lätt att säga nu i efterhand.

Är karriären över nu eller har du ett sug att fortsätta?

– Jag är mer sugen än någonsin, jag satte igång med försäsongen redan i mars när jag fick reda på att jag inte skulle få vara kvar. Så jag hoppas att jag hittar en klubb, säger Jonas Liwing.

Sportbladet har varit i kontakt med SSK:s klubbdirektör Mats Pernham som inte vill bemöta Liwings uppgifter om att polissaken inte påverkat beslutet.

– Vi har gjort en gemensam överenskommelse att bryta samarbetet. Jag vill inte fördjupa mig i den just nu. Vi har gjort en gemensam överenskommelse där våra vägar skiljs och då stannar vi där, säger Pernhem.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM