Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Bäst i hela VM så här långt

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Ny seger, ny uppvisning av förstakedjan och Tre Kronor har fått en drömstart i VM.

Nästan varje gång Mika Zibanejad, Mattias Janmark och Rickard Rakell var på isen var det sådan lekstuga att tjeckerna knappt hittade till båset efteråt.

VM:s bästa kedja så här långt?

Ja, jag tycker det. Trots att konkurrensen är stenhård.

De hittar varandra så bra att de borde vara kandidater till årets Nobelpris i kemi.

Helt avgörande i den här matchen med sina tre mål framåt, precis som mot Vitryssland i första matchen.

Skillnaden här gången var att de var ensamma om målskyttet.

Rickard Rakell gjorde det viktiga 1–0 4.49 in i första perioden och gav Sverige en flygande start. Han smekte in pucken via David Rittichs vänstra stolpe, snyggt frispelad av Mattias Janmark.

2–0 fixade Janmark själv, då han petade in en retur i röran framför det tjeckiska målet i svenskarnas första power play efter 7.13.

Som under Mats Sundins dagar

Men viktigaste målet gjorde Mika Zibanejad, då ha skickade in 3–1 i tredje perioden då tjeckerna hade fått kontakt. Med en stenhård backhand, som jag knappt sett sedan Mats Sundins dagar.

Och apropå Mats Sundin.

Det var länge sedan jag så en nummer 13 ha en så dominerande roll i Tre Kronor sedan Suddens dagar.

Nu jämför jag inte Janmark med Sudden i något annat avseende än numret på ryggen, men han är det här VM-lagets stora skräll efter två spelade matcher. Jag tror ingen väntat sig att Dallas-svensken skulle vara så bra.

Ja, efter 3–2 mot tjeckerna och sex poäng på de två första matcherna är egentligen den enda stora frågan vilka Tre Kronor får möta i kvarten.

Ja, det finns några fler också.

Som om Nashville ska bli utslagna av Winnipeg i slutspelet och spelare som Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm förhoppningsvis ska göra det här laget ännu bättre.

Eller om förstakedjan ska fortsätta att ösa in så många poäng mot de kommande motståndarna Frankrike och Österrike, att någon av dem någon av de tre lägger grunden för att bli VM:s poängkung.

Är Sveriges stora skrällspelare

Nu jämför jag inte Janmark med Sudden i något annat avseende än numret på ryggen, men han är det här VM-lagets stora skräll efter två spelade matcher.

Målvakten Magnus Hellberg ska väl också nämnas. Obegripligt nog på läktaren som svensk tredjemålvakt under hela OS i Sydkorea, men fullkomligt fenomenal i de här två första matcherna han stått. Det blev två insläppta mål, men de kom när tjeckerna fick spela fem mot tre efter några onödiga, ja, de fortsätter tyvärr, svenska utvisningar och just i slutet när tjeckerna fick ett nytt numerärt överläge.

Hellberg från KHL-laget Kunlun i Shanghai, har annars sett ut som som kinesiska muren.

▪▪▪

Inramningen är fortfarande magnifik i det här mästerskapet när Sverige spelar.

De här tidiga kvällen var det utsålt igen och omkring 7 000 svenskar trängdes med cirka 5 490 tjecker (det var utsålda 12 490 i arenan).

I första matchen mot Vitryssland var publiken nästan ensidigt svensk, då de vitryska fans som är på plats här i Köpenhamn kan räknas på ena handens fingrar.

Nu svängde det lika mycket om publiken som spelet på isen.

▪▪▪

Som ni märker lyfter jag fram det positiva den här kvällen.

Det finns en hel del som inte är lika bra.

Som att det fortfarande inte vill lossa för andrakedjan med Gustav Nyquist, Mikael Backlund och framförallt säsongens golden boy Elias Pettersson. Elias har inte gjort mål på de fyra landskamper han spelat, vilket måste vara någon form av säsongsrekord för hans del.

Och det finns andra svenskar som varit alldeles för anonyma hittills.

Men det mest olycksbådande är alla de onödiga utvisningarna. Tjeckerna bjöds in i den här matchen alldeles i onödan.

Slutet borde inte ha blivit så spännande som det blev.

avMats Wennerholm

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM