”En av svensk hockeys absolut största ledare”

Av: Patrik Brenning, Anders Forsberg, Daniel Grefve

Publicerad:
Uppdaterad:

Rickard Fagerlund, 72, avled på nyårsafton

En av Sveriges största idrottsledare, Rickard Fagerlund, avled på nyårsafton i sviterna efter en hjärtattack. Under Fagerlunds tid som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet tog Tre Kronor bland annat ett OS-guld och fyra VM-guld. Han blev 72 år gammal.
Foto: Jimmy Wixtröm
En av Sveriges största idrottsledare, Rickard Fagerlund, avled på nyårsafton i sviterna efter en hjärtattack. Under Fagerlunds tid som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet tog Tre Kronor bland annat ett OS-guld och fyra VM-guld. Han blev 72 år gammal.

En av Sveriges största idrottsledare någonsin har gått bort.

På nyårsafton avled Rickard Fagerlund, 72 år gammal.

Nu hyllas han av hela hockeysverige.

– Han var absolut vår störste hockeyledare någonsin, säger Christer Englund.

I går kom beskedet som skakade ishockeysverige.

Rickard Fagerlund avled på nyårsafton i sviterna av en hjärtattack som han drabbades av den 23 december.

– Det är ju jättetråkigt, tragiskt. Han gjorde ett jäkla bra jobb som ordförande och vi träffades ganska ofta när jag spelade., säger backlegendaren ­Börje Salming, 58.

Fyra VM-guld och ett OS-guld

När Fagerlund tillträdde som ordförande för det svenska ishockeyförbundet 1983 hade Sverige inte vunnit något VM-guld på 20 år.

När han 19 år senare avgick kunde han titta tillbaka på den mest framgångsrika eran någonsin för svensk ishockey. Fyra VM-guld och ett OS-guld gjorde att han utan tvekan kunde titulera sig själv som Sveriges mest framgångsrika hockeyledare någonsin.

Alla hans meriter gjorde att reaktionerna efter hans död inte lät vänta på sig.

– Det är ingen tvekan om hur mycket han bidragit till svensk hockeys utveckling, säger den nuvarande ordföranden, Christer Englund.

Kan man säga att han är svensk hockeys störste ledare någonsin?

– Absolut.

Vad känner du att han har bidragit med?

– Det mesta som skedde under 1980- och 90-talen låg ju Rickard bakom. Det främsta som han låg bakom är tillkomsten av alla ishallar. Det hade oerhört stor betydelse för oss. Efter det så har det tillkommit ännu fler bra spelare från ställen i Sverige där det inte finns lika många naturliga isytor.

En annan faktor många ser som positivt hos Fagerlund var att han lyckades öka intresset för svensk ishockey.

”Alltid skapat debatt”

– Han har alltid velat skapa debatt. Ibland kanske han var för underfundig, men han såg till att det alltid fanns en debatt kring ishockeyn, säger Anders ”Masken” Carlsson, som både under sin karriär som landslagsspelare, sportchef och NHL-scout många gånger hade med Fagerlund att göra.

En annan sak som många nämner är att han var en stor visionär.

– Han var en visionär som låg i framkant. Han förutspådde europaligor och sådant som växer fram i dag, det såg han redan för 15–20 år sen, säger Curt Lundmark, som var förbundskapten när Sverige tog OS-guld 1994.

Publicerad: