Rögle höll undan i nya kvaldramat

HOCKEY

För tredje gången i år höll Västerås på att vända i sista perioden mot Rögle.

Men den här gången höll Rögle ut - och har nu kopplat greppet om en SHL-plats.

– Det som har varit tänkte vi inte på, säger Christopher Liljewall efter 4-3-segern.

Två gånger under säsongen har Västerås hämtat upp stora underlägen mot Rögle i Lindab Arena.

I november sköt Dustin Johner två mål under de två sista minuterna vilket gav 3-3, och sedan avgjorde samma Johner på övertid. I februari ledde Rögle med 4-0, men under de sista tio minuterna kvitterade Västerås till 4-4 innan man föll på straffar.

Scenariot såg ut att upprepa sig igen i tredje mötet i Lindab Arena.

Rögle ledde med 3-0 och 4-1 i sista perioden men Västerås knaprade ikapp, men kom inte närmare än 4-3.

– Jag tycker ändå inte att vi tänkte på det som hänt tidigare i år. Det som har varit har varit. Vi har rett ut många ledningar på slutet av kvalmatcherna och vet hur vi ska agera i de situationerna och det tycker jag vi visar nu, säger Christopher Liljewall.

– Vi har skapat bra självförtroende i gruppen och har hittat ett spel som vi inte haft tidigare under säsongen. Även om vi släpper in något mål i slutet av matcherna så har vi lärt oss att behålla lugnet.

”Ska vara känslor”

Det var annars grinigt i sista perioden, med flera smällar och upprörda känslor.

– Det är slutspel och då ska det vara känslor. Det gäller bara att vara disciplinerad och inte gå i någon fälla, men samtidigt måste man vara lite grinig också. Det är mycket på spel och det blir det automatiskt känslor.

Rögle har nu 2-0 matcher och har vunnit sju raka kvalmatcher med slutspelsserien inräknad.

Efter en ojämn säsong har laget hittat kvalformen, precis som ifjol då man bara var målskillnad från en SHL-plats.

– Jag kan inte svara på varför det blivit så här igen. Vi har hela tiden haft en klar målbild om att tävla om SHL-platserna, men vi har aldrig uttalat om vi ska bli etta, tvåa eller trea, bara att vi ska vara med i kampen. Sedan hur vi kommer dit spelar ingen roll, säger Liljewall.

– Allt startade nog mot Malmö i första kvalmatchen. Vi tappade två spelare men lyckades med kort om folk vända och vinna. Det skapade ett självförtroende som sitter kvar.

Hur ser du på fortsättningen?

– Det är bara att fortsätta på samma sätt. Vi har varit i de här lägena förr och vi vet att det är en helt ny match och helt nya förutsättningar i Västerås på måndag. Det är först till fyra som gäller.

Är ni favoriter nu?

– Det vet jag inte. Jag skulle säga att pressen är på Västerås i och med att vi har 2-0 i matcher och de har hemmamatch, men självklart har vi satt oss i ett bra läge.

Tidigare upphämtningar

1 november 2014

Rögle-Västerås 3-4 (ot)

Daniel Sylwander sköt 3-1 för Rögle efter 8.30 av den sista perioden – en ledning som stod sig till slutminuterna. Sedan gjorde Dustin Johner tre raka mål för Västerås: 3-2 med 1.40 kvar, 3-3 med 39 sekunder kvar och sedan 3-4 med bara en sekund kvar av övertiden.

12 februari 2015

Rögle-Västerås 5-4 (str)

Efter 7.51 av den sista perioden sköt Jordan Smotherman 4-0 för Rögle – som såg ut att gå mot en klar seger. Men Västerås åt ikapp: Per Helmersson och Jeremy Williams gjorde två mål inom 20 sekunder, Erik Andersson sköt 4-3 med knappt fem minuter kvar och 31 sekunder från slutsignalen kvitterade Eddie Davidsson. Rögle avgjorde sedermera på straffar.