Skellefteå är ännu större favoriter nu

avHans Abrahamsson

Abrahamsson: Bra PP, Calof och en guldkeeper

SKELLEFTEÅ. Tryckvågen från norr har klivit in i slutspelet. Den är inte lika skicklig och jobbig att stå emot som tidigare år.

Men Skellefteå levererade ett effektivt power play, de hade Andrew Calof och en guldmålvakt som levererade direkt.

Så mycket mer behövde inte de regerande mästarna den första kvällen på jobbet.

Hans Abrahamsson.

Eftersnacket kom att domineras av två händelser: Skellefteåforwarden Pontus Petterström klubba i skrevet på Anton Rödin. Och Brynästränaren Thomas Berglunds utspel efter matchen.

Om vi börjar med Petterström så är det inget snack om att klubban träffar i skrevet och att det ser ut som en medveten handling.

Regel 159 är tydlig: ”En spelare som lyfter sin klubba mellan benen på en motståndare i syfte att träffa denne i skrevet, ska ådömas antingen större straffen + game misconduct penalty, eller match penalty”.

Alltså: antingen GM (matchstraff den aktuella matchen) eller ett MP (automatisk avstängning i minst en match).

Om vi tittar under säsongen har liknande händelser straffats med tre matcher (2+1). All logik talar för något liknande nu. Att Rödin inte blev liggande skadad på isen utan fullföljde matchen talar mot en avstängning. Tyvärr är det mer regel än undantag att konsekvensen är helt avgörande, inte själva handlingen.

Oavsett hur det blir lär Skellefteå klara sig utan box play-specialisten Petterström i några matcher. Brynäs tyngsta förlust i den här historien var att de inte fick möjlighet att spela fem minuter i power play. En av huvuddomarna stod en meter från händelsen. Han visade ingen slutspelsform i den situationen.

■ ■ ■

Brynässpelarna gjorde ett fullt godkänt försök i den första kvartsfinalen. De höll liv i matchen fram till att Daniel Widing sköt 4–1 med fem minuter kvar.

Thomas Berglund visade, uppfriskande nog, ännu mindre respekt för seriesegraren och guldfavoriten.

– Jag känner mig mer säker nu än jag gjorde innan matchserien började att vi kommer slå ut de, sa han.

Kollegan Hans Wallson svalde och valde sedan att inte leverera någon slagkraftig replik på det utspelet.

Givetvis ett mentalt spel från Berglund för att pumpa in ännu mer mod i sina spelare. Han inser säkert att Brynäs stora chans att skaka Skellefteå i den här matchserien är att vinna någon av de första matcherna. Skellefteå kommer från en veckas vila medan Brynäs har matchtempot uppe och dessutom en glädjeboost efter play in-segern mot Färjestad.

■ ■ ■

Som väntat försökte Brynäs utmana Skellefteå på fart och kreativitet, de har egentligen inte så mycket annat att utmana med. Inga naturliga slutspelsgrisar som kan gå ut och få västerbottningarna att börja tänka i lite andra banor än rakaste vägen mot mål.

Att slå Skellefteå på egen skicklighet har varit omöjligt under några år. Den här gången är möjligheterna betydligt större sedan en minibuss med spetskompetens lämnat Västerbotten för spel i andra länder och ligor.

Men även om den offensiva kraften inte håller samma nivå är det fortfarande något av det svåraste som finns i Hockeysverige.

■ ■ ■

Ändå slarvades det förvånansvärt mycket från hemmalaget, en orsak var säkert det veckolånga uppehållet.

Brynäs hade defintivt sina chanser och många var verkligen högkvalitativa. Men en som verkligen klev fram var målvakten Markus Svensson. Förra årets guldmålvakt svarade för några imponerande blixtparader och visade direkt att han är minst lika bra som för ett år sedan.

Matchserien rullar vidare i Gävle på lördag. Det är inte helt omöjligt att Brynäs kan stjäla någon match, men att de ska vinna fyra känns än mindre sannolikt nu än inför kvartsfinalen.

Oavsett vad Thomas Berglund säger.

ARTIKELN HANDLAR OM