Luleå vann CHL efter dramatisk vändning

Luleå/Stockholm. Frölundas Oscar Fantenberg tacklade Luleås Karl Fabricius – och fick matchstraff.

Då vände Luleå CHL-finalen till seger.

– Vi lyckas hitta en väg att vinna och det är helt otroligt, säger Fabricius som efter matchen firade segern med Minecraftmiljadärerna Jakob Porsér och Markus "Notch" Persson.

Luleå firar i omklädningsrummet med miljardärerna Jakob Porsér (fyra från vänster) och Markus "Notch" Persson (femma).
Luleå firar i omklädningsrummet med miljardärerna Jakob Porsér (fyra från vänster) och Markus "Notch" Persson (femma).

Frölunda fick en drömstart på CHL-finalen mot Luleå. Efter 13 spelade minuter ledde det gästande laget med 2-0 efter mål från Joel Lundqvist och Mathis Olimb.

Frölunda hade sedan bud på ytterligare ett gäng mål i andra perioden men Luleå-målvakten Joel Lassinantti storspelade och höll kvar hemmagänget i matchen.

Och nästan åtta minuter in i period nummer tre visade Luleå att man inte gett upp hoppet. Succébacken Kristian Näkyvä satte 1-2 genom ett handledsskott från blålinjen i spel fem mot fyra.

Vände efter tacklingen

Drygt en minut senare hopptacklade Frölundas Oscar Fantenberg Luleås Karl Fabricius. Fabricius såg ut att få sin egen klubba i ansiktet och blev liggande. Domaren tog ett matchstraff och Luleå fick ett fem minuter långt powerplay.

Peter Cehlarik nyttjade det direkt och satte 2-2. Och i samma fem mot fyra-spel sköt sedan Janne Sandström ett backskott som Johan Forsberg kunde slå in returen på. Frölunda försökte trycka in en kvittering i spel sex mot fem men i stället punkterade Dean Kukan matchen med 4-2 i öppet mål och Luleå blev historiska första mästare av CHL.

– Det var speciellt, men på något sätt lyckas vi hitta en väg att vinna och det är helt otroligt. Jag tror inte tacklingen är så ful men hans klubba kommer på min tandrad och tänderna sitter väl inte helt rätt där nu. Det gjorde ont och det är därför jag ligger kvar. Jag tycker det är solklart, säger Karl Fabricius till SVT.

”Jobbat sen i somras”

Matchvinnaren Johan Forsberg var så klart nöjd:

– Det känns helt underbart, vi är ett bra gäng som redan i somras bestämde att vi skulle vinna det här och nu har vi gjort det, säger han.

Avslutningen på matchen blev riktigt irriterad. Bland annat var Joel Lundqvist irriterad på Karl Fabricius som var inne på isen igen efter att ha legat i svåra smärtor i samband med matchstraffet.

– Det han sa lämpar sig nog inte i tv men han är frustrerad så klart. Men jag la ingen vikt vid det utan fokuserade bara på slutet av matchen, säger Fabricius.

Efter matchen firade klev nya sponsorn, Minecraftmiljardären Jakob Porsér, ner i omklädningsrummet tillsammans med Mojanggrundaren Markus ”Notch” Persson och firade med laget.

"Omg 4-2! We did it, reddit!", skriver Markus Persson på Twitter efteråt. Alltså ungefär: "Vi gjorde det!"

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!