”Vi är ett lag som många inte trivs med att möta”

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

ÄNGELHOLM. Efter lite väntan blev det klart. Luleå möter Brynäs i åttondelsfinal och veteranen Karl Fabricius gillar läget.

– I år känns det som vi inte har så mycket press på oss. Vi har en chans att överraska och det ska vi se till att göra, säger Fabricius.

Luleå slog Rögle borta med 5–3 i sista grundseriematchen. Sedan blev det en väntat i omklädningsrummet på om det skulle bli Brynäs eller Linköping i åttondelsfinalen. Det hängde på hur det gick i matchen mellan Färjestad och HV 71 som var oavgjord efter full tid.

– Vi hade ju gjort vårt. Vi visste att vi skulle få börja hemma och det var det enda vi kunde påverka, säger forwarden Karl Fabricius.

Till slut blev det en Färjestadseger efter straffar. Därmed slutar Luleå sjua och får möta Brynäs i åttondelsfinalen som börjar i Norrbotten på måndag.

– Det är ett otroligt bra lag som vi har haft det jättetufft med. Vi vann mot dem senast och samtidigt tycker jag det har hänt jättemycket med vårt lag under hela säsongen. Vi har utvecklats mycket.

Fick vredesutbrott

Det är Thomas ”Bulan” Berglunds första säsong som Luleåtränare efter återkomsten från just Brynäs. Karl Fabricius tycker har blivit bättre och bättre.

– Vi är ett lag som många inte trivs med att möta. Ett tajt, tufft, målsnålt lag. Om man bortser från HV-matchen och i dag när vi släpper in tre… Annars släpper vi in väldigt lite mål. Det har tagit ett tag att utveckla och nu börjar det falla på plats. Defensivt är vi starka och har två bra målvakter.

Luleås slutspel förra året tog slut i åttondelsfinal efter två raka förluster mot Malmö och är mest ihågkommet för tränaren Petter Lasu Nilssons vredesutbrott mot domaren i C more-intervjun efter matchen.

– Det är en helt annan känsla nu. Det var lite turbulent i fjol och vi bytte tränare. På nåt sätt var det ganska mycket press på laget också. I år känns det som vi inte har så mycket press på oss. Vi har en chans att överraska och det ska vi se till att göra.

”Räknar med dem”

De senaste 12-15 matcherna har Luleå lyft sig och visat fin form.

– Vi har väldigt noga med detaljerna. Det tar ett tag att sätta. För att det inte ska ta bort nånting av offensiven gäller det att ha en balans där. Vi har också förlorat många matcher när vi har spelat bra i år. De matcherna vi förlorade då har straffat oss nu. Det känns som vi har varit ett topp 6-lag efter jul. Men man är inte bättre än tabellen visar.

Efter Luleås två stora förlusterna (1–6 och 0 – 6) i början av december hette det att ”Bulan” inte kunde slå sitt gamla lag Brynäs.

– Det funderar vi inte på nu. Det är en ny giv. Det där är inte värt mycket vid den här tiden. Det har hänt mycket med vårt lag och deras lag sedan dess. Det känns som det var längesen vi spelade de matcherna, säger Fabricius.

Luleåforwarden Isac Lundeström tvingade bryta matchen på grund av en hård tackling från Röglebacken Janne Jalasvaara och lagkaptenen Niklas Olausson stod över som en försiktighetsåtgärd.

Men det är ingen fara med spelarna.

–  Vi räknar med dem på måndag, säger Luleåtränaren Thomas ”Bulan” Berglund.

ARTIKELN HANDLAR OM