”Vill att så många som möjligt ska fortsätta”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N

avEmelie Fredriksson

HOCKEY

Leif Boork meddelade förbundet att han kunde tänka sig en fortsättning i Damkronorna.

Bland annat därför är hans ersättare redan presenterad.

Men det handlar också om att få så många spelare som möjligt att fortsätta efter OS.

– Det har varit många spekulationer och vi vill att tjejerna ska kunna förbereda sig på ett beslut efter OS, säger administrativa chefen Olof Östblom.

Leif Boorks kontrakt som förbundskapten för Damkronorna går ut efter OS och han har sedan en tid tillbaka sagt att det blir slutet.

Men för en månad sedan, efter vad han beskrev som ett inspirerande år, öppnade 68-åringen dörren för en fortsättning och berättade för Radiosporten att han sått ett frö hos förbundets administrativ chef Olof Östblom.

– Jag håller alla dörrar öppna i det här läget mot att det varit ganska definitivt, säger han till Radiosporten.

Boork har lagt locket på

I fredags kom beskedet att Boork inte får fortsätta, då förbundet meddelade att Ylva Martinsen tar över jobbet efter OS.

Så hur ser Leif Boork på beslutet? Är han besviken? Sportbladet har sökt förbundskaptenen vid ett flertalet tillfällen hela helgen men han har gjort sig helt onårbar.

Olof Östblom, som länge jobbat nära Boork (bland annat som assisterande i Brynäs), var den som tog samtalet med Leif Boork på kansliet i början av veckan. Med vetskapen om att Boork ville fortsätta beskriver han ändå ett positivt samtal.

– Han tyckte att vi gjort ett bra val och har förstått varför. Nu ger vi också honom chansen att planera efter OS.

”Mycket spekulationer”

Varför gick ni ut med beskedet nu?

– Det är alltid mycket spekulationer, spekulationer kring Leffe också, och vi vill att så många som möjligt fortsätter efter OS. Att veta vad som gäller en av av sakerna som ger goda förutsättningar för det.

Foto: BILDBYRÅN
Olof Östblom.

Har det varit viktigt för tjejerna med ett byte för att fortsätta?

– Jag tror att det är viktigt att få veta så mycket som möjligt för att kunna ta ett bra beslut och vi vill absolut att de ska fortsätta efter OS. Det finns mycket bra hockey kvar i spelarna.

Ställde de ett ultimatum?

– Absolut inte. Ingen spelare har varit med i processen. Men när jag meddelade ganska många tjejer i torsdags fick vi bra feedback. De tyckte att det var bra att vi städade undan frågan.

”Tjejerna inte haft problem”

Kände ni att ett byte var viktigt för att få spelare att fortsätta?

– Hade vi tyckt det på det viset hade vi gjort en förändring tidigare. Tjejerna har varit införstådda i att satsa med det här ledarteamet som varit med hela vägen och inte haft problem med det.

Har ni vägt in kritiken som funnits mot honom, både utifrån och från spelare, i beslutet?

– Jag kan inte svara för de andra men jag, som har en lång historik med Leffe, har stått bakom honom 100-procentigt. För mig påverkade det ingenting. Jag ser allt bra Leffe gjort, han har bland annat lyft intresset, all heder åt honom. Han kommer att slutföra det här till OS genom att jobba på precis lika hårt och vara lika målinriktad som vanligt. Nu när vi tar bort den här frågan kan han också fokusera på prestationen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leif Boork