Mika Zibanejad

Stängs av tio matcher – får böta 3,4 miljoner

Av: 

Jarkko Päiväniemi

HOCKEY

Radko Gudas fick matchstraff för ”yxhugget” mot Mathieu Perraults nacke.

Nu har Flyers-backen även fått sin dom från NHL:s disciplinnämnd.

Gudas stängs av i tio matcher och får böta 3,4 miljoner kronor.

Det var i mötet mellan Winnipeg Jets och Philadelphia Flyers i torsdags som den obehagliga händelsen inträffade halvvägs in i den första perioden.

I samband med en närkamp mellan Jets forward Mathieu Perrault, 29, och Flyers back Radko Gudas, 27, föll den förstnämnde i isen. Strax därefter svingade Gudas sin klubba rakt över den knästående Perraults nacke. 

Klippet fick stor uppmärksamhet på sociala medier och jämfördes med en halshuggning. Perrault klarade sig dock oskadd och båda fick först varsin tvåminutersutvisning. Efter en kort domarkonferens – när spelarna satt i utvisningsbåsen – ändrades Gudas straff till fem minuter plus matchstraff.

”Det var korkat”

Efter matchen (Winnipeg-seger 3–2 efter straffar) var kanadensaren kritisk.

– Han träffade mig på den köttiga delen av nacken så… det kunde gått värre om han träffat mig på sidan av ansiktet eller skallbenet. Ja, det var ganska korkat, sa Mathieu Perrault och fortsatte:

– Han bad om ursäkt i utvisningsbåset, men när du tittar på reprisen ser det ut som att han gjorde det med avsikt. Det var ingen olyckshändelse. Jag tror han är ökänd för att göra liknande saker. Jag gillar det verkligen inte, men jag är säker på att ligan tar hand om det.

Böter på 3,4 miljoner kr

NHL:s Department of Player Safety – motsvarighet till svenska disciplinnämnden – kallade Gudas till ett personligt förhör vilket oftast är ett tecken på att avstängningen bedöms bli minst fem matcher lång.

Det tackade Gudas nej till och förhöret hölls på telefon i stället.

Men domen blev hård.

Gudas – som själv nekar till att det var avsiktligt – stängs nämligen av i tio matcher och får därmed böta (avstå lön) på totalt 408 536 dollar vilket motsvarar över 3,4 miljoner kronor. Pengarna går till en spelarfond.

Nämnden säger bland annat att spelaren genomförde ”ett kraftfullt hugg som levererades mot en spelare i en sårbar position” och att han ”var medveten om Perreaults närvaro. Spelet anses vara hänsynslöst av uppenbara skäl”.

Tacklade Zibanejad

Straffet blir extra hårt för att Radko Gudas anses vara en återfallsförbrytare.

Den tjeckiske backen – inne på sitt tredje år i Philadelphia Flyers – har stängs av vid två tidigare tillfällen.

2015 missade han tre matcher efter en armbåge i huvudet på svensken Mika Zibanejad som då spelade i Ottawa Senators.

Och under försäsongen 2016 stängdes han av i sex matcher för en ful huvudtackling mot Boston Bruins Austin Czarnik bara dagar efter att han utdelat en liknande smäll mot New York Rangers Jimmy Vesey.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mika Zibanejad

New York Rangers

Ottawa Senators

Winnipeg Jets

Boston Bruins

Philadelphia Flyers

NHL